Enni Cake keresője

2014. június 20., péntek

Epres-mákos torta

Grétinek június elején volt az évzáró tornabemutatója. Ilyenkor igazi, nagy színpadon adnak elő két néhány perces darabot. Idén egy kötélgyakorlat, és egy rózsaszín párducos darab volt soron. Minden évben egyre ügyesebben és hajlékonyabban táncolnak, ezúton is köszönet érte felkészítő tanárnénijüknek, Kovács Beának.

Az előadás utánra sütöttem neki egy epres-mákos sütit, amit a májusi Good Food Magazin címlapján láttam. Nagyon kis guszta volt a képen, mindenképpen ki akartam próbálni, és szerintem sikerült pont olyanra elkészíteni, amilyen az eredeti volt. Időhiány miatt közvetlenül fogyasztás előtt tudtam csak összerakni, rögtön utána fel is vágtuk, ami kicsit nehézkesebben ment, mint másnap. A hűtőben ugyanis másnap délre összeállt, és a maradékból már könnyen vágtam vékony szeleteket.

Bujcika őrzi a tortát

Hozzávalók:
  •  4 EK mák
  • 200 g olvasztott vaj
  • 225 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 4 nagy tojás
  • 225 g cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 narancs héja és leve
  • 100 g cukor
  • 1 EK narancslikőr (pl. Cointreau, de el is hagyható)
  • 170 g görög joghurt
  • 500 ml tejszín
  • 350 g eper, felszeletelve
Száraz serpenyőben gyenge tűzön 1-2 perc alatt megpirítom a mákot. A lisztet összekeverem a sütőporral, és félreteszem. A tojássárgájákat jól kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a kihűlt vajat és a vaníliakivonatot, és még egyszer habosra keverem. Beleszitálom a sütőporos lisztet, hozzáadok 3 EK pirított mákot, de már csak fakanállal keverem tovább. Végül a csipet sóval felvert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatom. Két részre osztom, és két kb. 20-22 cm átmérőjű tortaformában 180 fokon 25 percig sütöm.

Elkészítem a szirupot: a narancs levét összemelegítem 50 g cukorral, amíg felolvad. Ezután lehet a likőrrel ízesíteni. A még meleg piskótákat félbevágom, és ezzel a sziruppal megkenegetem mind a 4 lapot. 

A töltelékhez felverem a tejszínt (ehhez esetleg kellhet habfixáló), belekeverem a joghurtot, a maradék 50 g cukrot és a narancs reszelt héját. A tortalapokat kirakom az eperszeletekkel, majd megkenem ezzel az illatos, habos krémmel (a negyedével). Így folytatom a rétegezést, és az utolsó réteg krém tetejét megszórom a maradék pirított mákkal. Szeletelés előtt célszerű néhány óráig hűteni.






És két kép a lányokról:
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése