Szeretem a telet. Nagyon is. Bevallom őszintén, hogy gyerekesen örültem a márciusi hónak. Hogy végre nemcsak Nyugat-Magyarországon lehet szánkózni, hanem nálunk is. Na de azért ennyi elég, most már én is úgy gondolom, hogy jöhet a tavasz.
Nálam a tavasz elsősorban a tavaszi ízeket jelenti: a zsenge répát, a roppanós karalábét, az édes borsót. És persze a medvehagymát, mert az jöhet minden mennyiségben. A fokhagymát is nagyon sűrűn használom, de ilyenkor, amikor tart a medvehagyma szezon, előszedem a receptjeimet és pár naponta valami mást készítek belőle: pestót, krémlevest, pogácsát, salátát, stb. Ez a növény amellett, hogy szuper finom, nagyon egészséges is: sok benne a C-vitamin, kedvezően hat a gyomorpanaszokra, enyhíti a fejfájást (ami ilyen időben gyakran megesik), tisztítja a vért és a vesét, csökkenti a magas vérnyomást. (Állítólag az étvágyat is fokozza - ez igaz lehet, mert pl. egy tányér pestós spagetti elfogyasztása után úgy érzem, muszáj ennem még egy tányérral...)
Tegnap este az osztrák tévében láttam, hogy egy séf összeállított egy 3 fogásos menüt ebből a "zöldségből": kezdetnek egy pestót, azután egy kétszínű derelyét túrós-medvehagymás töltelékkel, végül egy 3 rétegű medvehagymás túrótortát. Na erre nekem is kikerekedett a szemem, mert ilyenről még nem hallottam. Alul volt egy piskóta réteg, fölötte egy tejszínes túrós töltelék medvehagymával ízesítve, végül egy méregzöld színű medvehagymazselé. Az nem derült ki számomra, hogy ez valóban édesség-e, de valószínűleg az, mivel harmadik fogásként tálalták. Érdemes megnézni a fotóját, ezen a linken megtalálható.
Tegnap este az osztrák tévében láttam, hogy egy séf összeállított egy 3 fogásos menüt ebből a "zöldségből": kezdetnek egy pestót, azután egy kétszínű derelyét túrós-medvehagymás töltelékkel, végül egy 3 rétegű medvehagymás túrótortát. Na erre nekem is kikerekedett a szemem, mert ilyenről még nem hallottam. Alul volt egy piskóta réteg, fölötte egy tejszínes túrós töltelék medvehagymával ízesítve, végül egy méregzöld színű medvehagymazselé. Az nem derült ki számomra, hogy ez valóban édesség-e, de valószínűleg az, mivel harmadik fogásként tálalták. Érdemes megnézni a fotóját, ezen a linken megtalálható.
Én azért maradok a sós variációnál, és idén először krémlevest főztem belőle - a gyerekek nagy örömére. Egy csomagot vettem, de érdekes, hogy a piacon ahány árus, annyiféle méretben árulták. Általában egy 4-5 dekás csomag 200-250 Ft-ba kerül, de volt szerencsém találni olyan kiszerelést, ami dupla mennyiségnek tűnt, és azt is 200 Ft-ért adták. Itthon aztán megtisztítva (a szárát leszedve) lemértem, és így volt 5 dkg. Remélem, ahogy telik az idő, úgy lesz ez is olcsóbb, mert inkább a 10 dekás mennyiség az, ami jól ki tudja adni az ízét egy ételben.
Úgy szoktam főzni, mint mindegyik más krémlevest, a hozzáöntött húsleves mennyiségét nem mindig szoktam lemérni, de azért megpróbálom megsaccolni.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, szintén
- 2 közepes krumpli, kockázva
- 1 csokor medvehagyma (5-10 dkg), megtisztítva
- kb.8 dl húsleves (lehet kockából is)
- 1 dl tejszín
A hagymát és a fokhagymát sózom és kevés olajon megdinsztelem. Rádobom a krumplit és a felaprított medvehagymát, jó nagyokat szippantok a felszálló mennyei illatból, és pár perc múlva felöntöm húslevessel. Közepes lángon addig főzöm, amíg a krumpli megpuhul, majd botmixerrel összeturmixolom. Végül a tejszínnel kicsit besűrítem-krémesítem. Én levesgyönggyel (Backerbsen) szoktam minden krémlevest kínálni, de a fokhagymás szárított kifli is finom kísérője lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése