Enni Cake keresője

2013. április 19., péntek

Fűszeres török húsgombóc joghurtos spenótsalátával (ráadásként még egy csípős sárgarépasaláta)


Ismét egy étel (vagyis inkább mindjárt három) Mautner Zsófi főzőműsorából, ami minden reggel 9.20-kor megy az RTL Klubon. Nagyon szeretem a török konyhát, sok zöldség, fűszerek, joghurt, így alig vártam, hogy kipróbálhassam az alábbi receptet. A húsgombóc a sok fűszertől válik igazán különlegessé, nagyon jól illik hozzá a krémes joghurtos spenótsaláta. De ha valakinek nincs otthon pl. a kevésbé elterjedt szegfűbors, akkor nyugodtan hagyja ki, úgy is finom, legfeljebb kevésbé lesz egzotikus.
Itt a jó idő, akár a kerti grillen is el lehet készíteni a húsgombócokat, vagy kicsit ellapítani, ha úgy könnyebb megsütni.
A receptekhez a videó itt található.



Hozzávalók:
  • 50 dkg darált hús
  • 1/2 hagyma, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 tk szegfűbors
  • 1 tk paprika
  • 1 EK olivaolaj
  • 1 EK tisztított pisztácia, apróra vágva
  • sok petrezselyem vagy koriander, összevágva
A hozzávalókat összegyúrom és gombócokat formázok belőlük. Olajban kisütöm.


Hozzávalók a joghurtos spenótsalátához:
  • 40 dkg tisztított spenót
  • 25 dkg görög joghurt (vagy szűrőn át lecsepegtetni)
  • 3 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • só, bors, chilipehely
A spenótot serpenyőben (vagy forrásban lévő vízben) pár percig párolom, amíg összeesik. Jégkockákkal teli vízben gyorsan lehűtöm, hogy megmaradjon a szép zöld színe. Közben elkészítem az öntetet: csak össze kell keverni a joghurtot a fokhagymával, sóval, borssal, chilipehellyel (ez utóbbi elhagyható). A spenótot alaposan kinyomkodom és az öntettel összekeverem. Tetejét olivaolajjal, pirospaprikával díszítem. Ez a hasonlóan készülő joghurtos padlizsánsaláta "kistestvére", amit sokan ismernek az itthoni török gyorséttermekből.


 Aztán úgy alakult, hogy mivel csak egymagam ettem az ebédből, maradt másnapra is. De hogy két főre a maradék is elég legyen, úgy gondoltam, hogy másnap kipróbálom hozzá a répasalátát is, amit szintén az egyik adásban láttam. Állítom, ez a háromféle étel még finomabb együtt, mert a répasali a chilitől kellemesen csípős lett (ha ugyanezt az egy darabot főtt ételbe vágom bele, szinte meg sem érezzük, de így nyersen egészen megjött az ereje), így még egy ízfajtával gazdagodott az összhatás.
A videót ezen a linken lehet megnézni.

Hozzávalók:
  • 4 db sárgarépa
  • 8 db koktélparadicsom, félbevágva
  • egy marok sótlan földimogyoró
  • 2 EK szójaszósz
  • 1 zöldcitrom leve
  • 1 tk barnacukor vagy méz
  • 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
  • só, bors
  • 1 thai chili, magok nélkül, aprítva (elhagyható)
  • friss zöldfűszer, pl. koriander, petrezselyem, medvehagyma
A répát nagy lyukú reszelőn megreszelem. A mogyorót száraz, felforrósított serpenyőben pár percig pirítom, amíg elkezd kicsit barnulni és kiereszti az illatát. Ezt csak a végén adom a salátához, mert ha sokáig áll, magába szívja a nedvességet és megpuhul.

Elkészítem az öntetet: a szójaszószt, citromlevet, cukrot, fokhagymát és chilit habverővel összekeverem. Ezután sózom, borsozom, beleteszem az apróra vágott friss zöldfűszert (nekem otthon épp medvehagymám volt, azt tettem hozzá, szuper finom lett).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése