Másik finomság a balzsamecetkrém, ezt kifejezetten édességekhez szokták használni, sokkal krémesebb, mint a hagyományos balzsamecet, amit leggyakrabban salátaöntetbe tesznek. Legegyszerűbb felhasználási módja: a megmosott, negyedekbe vágott friss epret meglocsolom 1-2 evőkanál mézzel elkevert balzsamecetkrémmel, majd lefóliázva néhány órára hűtőbe teszem. Lehet így is kínálni vagy vaníliafagyi tetejére halmozni.
Visszatérve a mai desszerthez: több lépésből áll az elkészítése, de alapvetően nagyon egyszerű összeállítani. Célszerű az epret előző este megsütni és éjszaka kihűteni, így másnap szinte csak poharakba kell kanalazni. Az eredeti recept felét készítettem el, és két részre osztottam, de mivel ez egy elég tömény desszert, szerintem bőven elég a felét kínálni egy személynek. Így az általam leírt mennyiség 4 főre értendő. (Forrás: Sweet Deams magazin)
Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 3 dkg cukor
- 1+1 tk vanília aroma
- 25 ml balzsamecet
- 25 dkg túró, a legjobb áttörve
- 3 dkg porcukor
- 1 dl tejszín
Az epret megmosom, apróra vágom, és egy hőálló tálban egyenletesen elosztom. 3 dkg cukrot 1 tk vanília aromával elkeverek és az eper tetejére szórom. Meglocsolgatom a balzsamecettel. 180 fokos sütőben 30 percig sütöm, és a tálban hagyom kihűlni. Utána egy szitán átszűröm, és a levét és egy lábosban szirup sűrűségűre beforralom. Az epret ezzel a sziruppal összekeverem.
A túrót a porcukorral és 1 tk vanília aromával simára keverem. A tejszínt habbá verem és beleforgatom. A tejszínes túró 2/3-át a sült eper 1/3-val összevegyítem és elosztom 4 desszertes pohárban. A maradék sült epret (1-2 EK-nyi kivételével) a maradék túróval elkeverem és a világosabb krém tetejére teszem. A félretett eperrel díszítem, majd 30 percig hűtőben tartom.
Utólag jutott eszembe, hogy még szebben nézne ki, ha a legalsó rétegbe egyáltalán nem kevernék epret, ezután jönne a világosabb, majd a sötétebb krém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése