Enni Cake keresője

2013. április 23., kedd

Csokis-diós pöfeteg süti

Van egy süti, amit mindenképpen meg akartam mutatni, mert már az első bemutatkozásakor zajos sikert aratott. Anyukám találta egy újságban, a Citromhab nevű gasztroblogger receptje. (Ő Piszke oldalán találta.) Angol neve Crinkles, és Amerikában nagyon elterjedt karácsonyi aprósütemény. Tavaly ezt vitte Kristóf a cserkészkarácsonyra, és az őrsvezető srácok azzal fogadtak a rendezvény után, hogy ez ízlett mindenkinek a legjobban, és hogy kérik a receptjét. (Azért megnézném, amikor Bulcsú otthon nekiáll megsütni...) 

Azóta már többször megsütöttük, pl. múltkor ezzel fogadott minket Anyukám. Kristóf térült-fordult a konyhában és minden alkalommal belemarkolt a tálba. Lottika is arra sertepertélt, úgy kellett kitépni a kezéből a sütiket, különben ezt ette volna ebéd helyett is. 

A héten itt volt nálunk Anyukám, és hozott egy adaggal. Peti mondta, hogy másnap visz be a munkahelyére belőle, az egyik kollégájával akarja megkóstoltatni. Vagyis csak szerette volna, mert elfogyott. Szombaton sütöttem egy újabb tepsivel, hátha... Hát nem, most sem tudott belőle vinni, mert közben én is rákaptam az ízére (kávé mellé nagyon finom), és a többiek szokás szerint megint rájártak, ezt ették reggelire, ebéd után, uzsonna előtt, vacsora helyett... Vasárnap estére 3 szem árválkodott a sütitartóban. Azt már nem volt szíve elcsomagolni (Krisztiánnak meg amúgy sem lett volna elég).

Akkor hát (Bea külön kérésére) gyorsan elárulom a receptet:

Ez a hét eleji első adagból maradt, épp, hogy sikerült néhányat félretenni a fényképezéshez.


Hozzávalók: (kb. 35 db-hoz)
  • 20 dkg étcsoki
  • 4 dkg vaj (esetleg kókuszzsír)
  • 2 tojás
  • 2 EK rum
  • 6 dkg cukor (eredetileg fehér, de én barna cukrot használtam)
  • 12 dkg darált dió
  • 10 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • cukor + porcukor a hempergetéshez 
A csokit és a vajat vízgőz fölött megolvasztom, majd a tojással és a rummal csomómentesre keverem. Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a cukrot, a diót, a lisztet és a sütőport. A lisztes keveréket a csokoládés masszához adom  és alaposan elkeverem. Éjszakára (de minimum 2 órára) a hűtőbe teszem, hogy kicsit megkeményedjen. Másnap kb. diónyi gombócokat formázok belőle, és először kristálycukorba, majd porcukorba forgatom. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon 12 percig sütöm.(Nem kell tovább, mert ennek a sütinek pont az a lényege, hogy beleharapva nem ropog, hanem puha marad.) A tepsin hagyom kihűlni. (Csak közben résen kell lenni, nehogy a család rájárjon, mert mire kihűl, nem marad belőle semmi!)

Ez a hétvégi sütés, itt még megvolt a 3/4-e.


1 megjegyzés: