Vasárnap nálunk mindig húsleves van ebédre - ez a hagyomány szüleimnél kezdődött, egyszerűen nem tudjuk megunni. A gyerekek sokszor már ezzel jóllaknak, de a rántott húst és a sült krumplit is mindig kikövetelik maguknak. A rántott hús bundáját panko morzsával szoktam készíteni, ez egy japán zsemlemorzsa, abban különbözik a hagyományostól, hogy a kenyérnek csak a fehér belsejét teszik bele, és jóval nagyobb darabokra darálják, ettől nem vesz fel annyi zsírt és sokkal ropogósabb marad. A Fővám téri Ázsia boltban szoktam venni, és fele-fele arányban keverem a hagyományos prézlivel.
Ha már a rántott hús olajban való sütését nem tudom kihagyni (a sütőben sütős módszer nekem sajnos nem vált be), a sült krumplit mindenképpen sütőben készítem. Így egyrészt jóval egészségesebb, mert alig lát olajat, másrészt nem kell annyit állni a tűzhely mellett, csak fűszerezem és beteszem a sütőbe. Szoktam máskor is sütni nekik, pl. tojássárgájával, vagy csak úgy, nem tudok elég mennyiséget csinálni, mindig elfogy.
A recept egyszerű: meghámozom az 1-2 kg krumplit és nagyobb hasábokra vágom. Egy kevés olajat összekeverek pár evőkanál sült krumpli fűszerrel (nekem a Lucullus márkájú nagyon bevált, van belőle sima és tejfölös is, mindkettő finom). A krumplit ezzel összeforgatom, és kész. A fűszereket lehet szabadon variálni és önállóan elkészíteni, de így gyorsabb, és nekem ez a fűszerkeverék nagyon ízlik. A sütőm nagy tepsijét kibélelem sütőpapírral, egyenletesen szétoszlatom benne a krumplihasábokat, végül előmelegített sütőben 200 fokon kb. 1 óráig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése