Enni Cake keresője

2013. július 30., kedd

Sült paradicsomos lepény (Tarte Paysanne)

Van egy francia szakácskönyvem, a címe: Joanne Harris/Fran Warde: A francia konyha. Már számtalan receptjét kipróbáltam és egyikkel sem vallottam szégyent. Viszonylag egyszerű, könnyen elkészíthető receptek találhatók benne, és mindig az adott szezon alapanyagait használják fel. Egyik ilyen nyári étel ez a paradicsomos pite, ami nem tartalmaz húst, de ilyenkor nyár közepén ugyan kinek hiányzik...?



Hozzávalók:
  • 200 g liszt
  • 75 g vaj, kis darabokra vágva
  • 25 g zsír, kis darabokra vágva
  • 1 tojás, felverve
  • csipet só
  • 3 EK tejföl
  • 3 EK dijoni mustár
  • kb. 10 db paradicsom, meghámozva és felkarikázva
  • só, bors, friss kakukkfű

Először a tésztát készítem el: konyhai robotgépben összedolgozom a lisztet a vajjal, a zsírral, a tojással és a sóval. Kerek gombócot formázok belőle és hűtőbe teszem legalább 30 percre. (Én általában előző este összegyúrom a tésztát.)
Másnap előveszem a hűtőből, kinyújtom és egy kivehető aljú kerek piteforma aljába teszem, amit előtte kivajaztam. A tejfölt összekeverem a mustárral, és ezzel a keverékkel jó alaposan megkenem a tészta alját. (Ha adhatok egy tippet: nagyon szeretem a fűszeres ízeket, ezért is szoktam venni a provence-i ízesítésű dijoni mustárt. Ez a fokhagymás, paprikás és fehérboros kombináció saláták öntetéhez is kiváló, de ennél a lepénynél a tészta és a paradicsom semleges ízéhez különösen jól illik. Érdemes kipróbálni!) Körben elrendezem rajta a paradicsomszeleteket, sózom, borsozom és megszórom friss kakukkfűvel. 190 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütöm. Pici olívaolajjal leöntve tálalom - akár így forrón, akár szobahőmérsékleten.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése