Enni Cake keresője

2013. július 22., hétfő

Jamie saláta

Van egy saláta, amit minden nyáron számtalanszor elkészítek, és a férjemmel a teraszon fogyasztjuk el egy (- két) pohár finom bor kíséretében. Ez olyan igazi könnyű nyári vacsora, és szinte percek alatt összedobható. Jamie salátának neveztem el, mert a receptjét még nagyon régen Jamie Oliver egyik műsorában láttam. Annyit változtattam rajta, hogy én jobban szeretem, ha a salátán viszonylag egyenletesen eloszlik az öntet, ezért előre elkészítem a dresszinget, és összeforgatom.  (Ő a végén locsolta csak meg a salátát balzsamecettel és olívaolajjal, tény, hogy ez egyszerűbb.) Egy nagy tál aljába öntök kb. 1 EK balzsamecetet, pici sót és borsot és kézi habverővel összekeverem. Utána folyamatosan kevergetve vékony sugárban olívaolajat öntök hozzá. Félreteszem.

Egy kisebb fej jégsalátát (fejes saláta is teljesen jó, csak akkor nem ropog) megmosok, jól lecsepegtetem, és  kézzel apróbbra tépkedem. (A saláta nagyságától és az étvágyunktól függ, hogy mennyit teszek bele.) Ezután veszek egy jó marék rukkola salátát, ezt is megmosom, és lecsapkodom róla a vizet (a legjobb egy salátacentrifuga, akinek van ilyen otthon- ezzel még a gyerekek is szívesen játszanak). Előveszem a félretett tálat és az elkészült öntettel alaposan összeforgatom a kétféle salátalevelet. 

Lehet kapni az Ikeában fából készült nagy kerek tálat, ami forog, erre szoktam ráönteni a salátát és szépen elrendezem rajta. 8-10 dkg napon szárított sonkát (pl. a Lidl-ben a Feketeerdei sonka nem annyira drága, és nagyon finom, érdemes figyelni az akciós újságot, mert gyakran leárazzák) vékonyabb csíkokra tépkedek és a saláta tetejére teszem. Egy gombóc mozzarella sajtot csak úgy kézzel szintén apróbb darabokra szedek, és azt is rusztikusan elrendezem a tetején. Végül 3-4 szem őszibarackot cikkekre vágok, és azt is ráteszem. Még egy pici öntet olívaolaj a tetejére, és már lehet is tálalni. A férjem szeret hozzá ropogtatni grissinit vagy kétszersültet, vagy múltkor pl. Abonettel próbáltuk. Ha nagyobb vendégségre készíti az ember előételnek, lehet beletenni dupla adag sonkát és 2 zacskó mozzarellát. Nagyon látványos is, én egyszer karácsony este előételnek kínáltam, igaz, a barack köszönőviszonyban sem volt a frissen szüretelt változattal, de akkor már nagyon vágytunk a nyári ízekre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése