Enni Cake keresője

2013. július 3., szerda

Zebra csokitorta

Múlt héten nálunk ünnepeltük az unokaöcsém névnapját.

Drága kis ünnepeltem a tortájával. A jobb keze tele van marcipánnal...
Kérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne. Azt mondta: vaníliásat, csokisat és marcipánosat. Eszembe jutott, hogy van egy kedvenc csokitortám, ami pont megfelelne az igényeinek: kétféle piskótalapot kell hozzá sütni (egy sárgát és egy barnát), és háromféle csokimousse-t: étcsokit, tejcsokit és fehér csokit. (Egy picit csaltam: a fehér csokisba tettem vanília aromát és azt mondtam neki, hogy az a vanília.) Mivel focizik, adott volt a focicsuka díszítés, a marcipán kiszúrásában ő is segédkezett. (Recept: LISA Kochen und Backen)


Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • csipet só
  • 150 g cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 125 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 EK kakaópor
  • 2 tojás sárgája
  • 25 g cukor
  • 200 ml tej
  • 10 dkg étcsoki 
  • 10 dkg tejcsoki
  • 10 dkg fehér csoki
  • 6 lap zselatin 
  • néhány EK lekvár
  • 400 ml tejszín
Először a citrom lereszelt héját 50 g cukorral késes aprítóban leturmixolom, így könnyebben kijön az illata. Utána a maradék cukorral, a vaníliával és 2 EK vízzel kb. 10 percig, azaz fehéredésig verem gépi habverővel. Beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojások felvert habját. Elfelezem, és egyik felét egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába teszem, a másik felébe pedig beleszitálom a kakaóport. Belesimítom egy másik ugyanekkora formába. Ha együtt sütöm őket, légkeveréses üzemmódban 160 fokon kb. 20-25 perc alatt megsülnek. 

A krémhez a tejet felmelegítem. Közben a tojássárgákat a cukorral habosra keverem. A forró tejet lassan ráöntöm, és vízgőz felett, folyamatosan kevergetve 85 fokosra melegítem fel (onnan lehet tudni, hogy elérte a megfelelő hőmérsékletet, hogy elkezd besűrűsödni). Közben a zselatinlapokat beáztatom, kinyomkodom, és a forró tojáskrémben felolvasztom. (Nekem nem volt otthon 6 lap zselatinom, csak 4 lap, és tettem hozzá fél zacskó, azaz 10 g zselatin fixet, pont jó lett az állaga).  Ezután a krémet három részre osztom, és beledarabolom a háromféle csokit. Ha nem akarna elolvadni, a kistálakat egyenként újra visszateszem a vízgőz fölé, és addig melegítem kevergetve, amíg el nem olvad a csoki. Kicsit hagyom hűlni, közben elkészítem a piskótaköröket. 

Mindkét piskótából összesen 4 db kört vágok ki, egyre nagyobb méretűeket. Ezeket felváltva kicserélgetem egymással, vagyis mindkét lap vegyes színű lesz (és nagyon mutatós, ha felvágjuk).


Egyik lapot leteszem, megkenem lekvárral (valami sötét, savanyúra gondolok, pl. málna, erdei gyümölcs, szeder, vagy feketeribizli). Én feketeribizli lekvárt keresve bukkantam rá a hűtőben egy őszről megmaradt othello zselére, nagyon kellemes ízű lett a keserű csokival. 

Felverem a tejszínt, ezt is 3 részre osztom, és óvatosan beleforgatom mindhárom csokikrémbe. A lekváros piskóta tetejét bevonom az étcsokis krémmel, majd lezárom a másik piskótalappal. Erre kenem a tejcsokis krémet, majd egy kicsit visszateszem a hűtőbe dermedni. Végül az utolsó, fehér csokis krémet is a tetejére kenem. Marcipánokkal díszítem.



Tavaly, amikor ezt a tortát megsütöttem, készítettem hozzá ét-, tej- és fehércsoki csíkokat és ezekkel díszítettem a tetejét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése