Tegnap volt a kisfiam névnapja, erre az alkalomra sütöttem ezt a tortát. Azért pont ezt választottam, mert hozzájutottam pár kiló málnához, aminek a nagy részéből lekvár készült, a maradékból pedig ez a torta.
A krém igazából nem habcsókból, hanem meringue-ból készül, ami egy francia szó, és legegyszerűbben habcsóknak lehet lefordítani, de ez kicsit több ennél. Ez egy cukrászkészítmény, melynek két alkotóeleme a tojásfehérje, és a cukor, de attól függően, hogy hogyan verik fel, illetve milyen cukrot használnak, háromféle meringue létezik.
- a francia meringue: ez a hagyományos habcsókalap, a nyers tojásfehérjékhez cukrot szórnak (a nagykönyv szerint fele-fele arányban kell kristály-és porcukrot adni), és így verik fel kemény habbá. Ebből készül többek között a madártej vagy különböző sütik tetejére a habréteg, amit utána sütőben megsütnek.
- az olasz meringue: a cukrot felfőzik kb. 120 fokra, és ráöntik az előzőleg felvert tojásfehérjékre. Önmagában ritkán használják fel, inkább pudingokat vagy desszerteket dúsítanak vele.
- svájci meringue: a tojásfehérjét a cukorral elkeverik és forró vízfürdőben felmelegítik. Ezután lehűtik, majd keményre felverik, és utána általában sütőben megsütik. (Én most ezt nem tettem.)
Az én tortám krémje a legutóbbi módszer alapján készült, mégpedig úgy, ahogy ritkán szoktam: vajat tettem a krémbe, mert ez volt előírva. Nem sűrűn fordul elő, mert nem szeretem a vajas tortakrémet, de mivel túró és mascarpone is került bele, valamint egy réteg málna, gondoltam, hogy ezek az üde ízek valahogy kompenzálják a krém nehézségét. Végül egy nagyon komplex ízhatású torta sikeredett belőle, és egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy a nehéz vajkrém dominál benne. (Recept forrása: Sweet Dreams Magazin)
Hozzávalók:
a tésztához
- 2 nagy vagy 3 kicsi tojás
- 5 tojás sárgája
- 100 g cukor
- 80 g liszt
- 30 g keményítő
- 1 tk sütőpor
- 5 tojásfehérje (kb. 150 g)
- 225 g cukor
- 250 g puha vaj
- 1 tk vanília aroma
- 2 EK kakaópor
- 150 g mascarpone
- 2 EK citromlé
- 3 EK porcukor
- 125 g túró
- 500 g málna
- 4 EK málnalekvár
A piskóta elkészítéséhez szétválasztom a tojásokat. A sárgákat (7 vagy 8 tojásét) 50 g cukorral és 3 EK langyos vízzel felverem addig, amíg világos és sűrű nem lesz (kb. 15 perc). Beleszitálom a keményítővel és sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket egy csipet sóval először félkeményre verem, majd a maradék (50 g) cukrot hozzáadva egészen keményre. Ezt is beleforgatom a masszába. Egy 22-24 cm átmérőjű kerek kapcsos tortaformát kivajazok, kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a tésztát. 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. (Kiegészítés: én véletlenül nem a 2/3 tojásfehérjét vertem fel a tésztához, hanem az 5 darabot, ami a krémhez kellett volna. Így a tésztám nagyon jó puha lett, és szépen feljött, viszont a krémhez félretett fehérjéket ki kellett egészítenem 5-re.)
A félretett 5 tojásfehérjét a cukorral összekeverem és vízfürdőben folyamatosan addig kevergetem, amíg a cukor feloldódik. Utána leveszem a tűzről és gépi habverővel jó keményre felverem. A vajat kis darabokban hozzáadom, közben tovább verem. Egy sűrű krémet kell, hogy kapjak. Ekkor a vaníliaaromát és a kakaóport is hozzákeverem. (Nem otthon sütöttem, hanem Anyukáméknál és neki csak 10-12%-os kakaópora volt, amire hiába volt ráírva, hogy holland, a gyenge kakaótartalom miatt alig színezte meg a krémet. Aki teheti, inkább vegye meg a sötétebb, 20-22%-os holland kakaót, nagyon nagy a különbség a kettő között. Az a baj, hogy ezt nem mindenhol lehet beszerezni, és kicsit drágább, de időnként a Sparban akciós, ilyenkor érdemes venni.)
A túrós töltelékhez a mascarponét a citromlével és az átszitált porcukorral alaposan elkeverem, és a túrót kis adagokban hozzáadom.
A piskótát háromba felvágom. Az alsó lapot megkenem 2 jó nagy kanál málnalekvárral, és a csokis krém egy részét (kb. a harmadát) elosztom rajta. Ráteszem a második lapot, a túrós tölteléket rásimítom, és kirakom a tetejét a málna felével.
Végül a harmadik lapot is ráteszem, ezt is megkenem 2 nagy kanál málnalekvárral, és a maradék csokis krémmel bevonom a tetejét és az oldalát. Hűtőbe teszem, és ha kicsit megkeményedett, a maradék málnával díszítem. Végül megszórom porcukorral.
Tipp: aki szereti a málnalekvárt, a legközelebbi befőzésnél próbálja ki a következőt: amikor üvegekbe tölti, az utolsó üvegnyi málnát készítse csokisan. Úgy kell, hogy apróra vágott étcsokit kell a lekvárhoz adni, és addig kevergetni, amíg el nem olvad. Azt sajnos nem tudom megmondani, hogy így romlandóbb-e, mert csak egy üveget töltöttem meg a csokissal, próbaképpen, de folyamatosan rájárunk, és nincs ideje megromlani. Palacsinta töltelékeként is nagyon finom, ehhez a sütihez is ezt használtam, szóval mindenkinek ajánlom kipróbálásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése