Az olyan meleg nyári napokon, mint amilyen a mostani is, jobban esik az embernek egy jégbe hűtött gyümölcskehely, mint egy tömény csokitorta. (Bár nyilván van, aki ezt cáfolja...) Ezen a hétvégén sütöttem ilyet is, olyat is. A trüffeltorta receptjét már leírtam, a sárgadinnyéset pedig örömmel osztom meg most veletek, mert tényleg nagyon hűsítő. Linzertészta alap egy sárgadinnyés-joghurtos-krémsajtos krémmel, a tetején csillogó almatükörrel. (Recept: Sweet Dreams magazin)
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 2,5 dkg cukor
- 2 zacskó vaníliáscukor
- 1/2 tk só
- 10 dkg vaj (nem margarin!)
- 8 lap zselatin
- 1 sárgadinnye (kb. 60 dkg)
- kb. 5-8 dkg cukor (a sárgadinnye édességétől függően)
- 15 dkg natúr joghurt
- 15 dkg natúr krémsajt
- 1 csomag színtelen tortazselé (12 g)
- 2,5 dl almalé (lehetőleg 100 %-os)
- a díszítéshez kevés áfonya, málna, citromfű
A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a jéghideg vajat összemorzsolom és tésztává gyúrom - vagy a robotgépbe teszem, ami mindezt megteszi helyettem. Ha szükséges, 1-2 EK jéghideg vizet még lehet hozzátenni, de nekem nem volt rá szükségem. Fóliába csavarom és 30-60 percre a hűtőbe teszem. Utána meg lehet próbálni kinyújtani, de ez nekem nem sikerült (valószínűleg azért, mert nincs benne tojás), így egyszerűen belenyomkodtam egy kb. 20-22 cm átmérőjű kerek tortaformába. Villával megszurkálom a tetejét, hogy ne emelkedjen fel sütés közben, és 200 fokon 15-18 percig sütöm. Én 20 percig hagytam bent, kicsit megbarnult a teteje, ezért legközelebb kipróbálom a 15 percet. Bár szerintem ha kihűlt, így is, úgy is ropogni fog, mint a keksz, úgyhogy végül is sokat nem változtat rajta.
Miközben hűl a tészta, elkészítem a krémet. Beáztatom hideg vízbe a zselatinlapokat. A sárgadinnyét kettévágom, kanállal kiszedem a magjait, felszeletelem, meghámozom és felkockázom. Az így kapott gyümölcshúst megmértem, kb. 30 dkg lett. A recept nem írta, hogy mekkora sárgadinnyét kell venni, van kisebb, nagyobb, én egy kisebbet választottam, és szerintem ez a mennyiség teljesen megfelelő volt a recepthez. Összeturmixolom a dinnyekockákat. Hozzákeverem a joghurtot, a krémsajtot, és édesítem cukorral ízlés szerint. A zselatinlapokat kinyomkodom, mikróban néhány mp alatt feloldom, egy kevés krémmel elkeverem, végül a maradék krémmel összeforgatom. Hűtőbe teszem, és várom, hogy dermedni kezdjen. A kihűlt tortalap köré teszem a kapcsos tortaforma karimáját, és a zselésedő krémet beleöntöm. Elsimítom a tetejét és a hűtőbe teszem 1-2 órára.
A tortazseléport az almalével csomómentesre keverem és felteszem főni. Forrástól számítva 1-2 percig főzöm, utána leveszem a tűzről és pár percig hagyom állni, hogy kicsit kihűljön. (Vigyázzunk, mert nagyon hirtelen elkezd zselésedni, és akkor újra kezdhetjük elölről a felmelegítést!) A megdermedt krém tetejére öntöm, és visszateszem a hűtőbe. Tálalás előtt friss gyümölcsökkel díszítem.
Találtam még néhány friss levendulavirágot |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése