Enni Cake keresője

2013. július 29., hétfő

Rebarbarás-tojáslikőrös torta

A szezon valószínűleg utolsó rebarbarás édességét készítettem el a hétvégén, egy elegáns tojáslikőrös tortát. Masi barátnőm anyukája szombaton ünnepelte a születésnapját, egy kerek évfordulót, és ebből az alkalomból mindenképpen szerettem volna tortával köszönteni. Először emeletes tortára gondoltam, mert az dekoratívabb, de egyrészt ebben az őrült hőségben nem volt kedvem ilyesmivel bíbelődni, másrészt ez a trópusi meleg a fondantnak sem tesz jót: nagyon nehezen kezelhető, ragad és nehéz kinyújtani. Ráadásul nem is nagyon szeretjük. Úgyhogy maradt a kedvencem, a gyümölcsös torta, ebből mindjárt hármat is sütöttem, hogy biztosan mindenkinek jusson. 

Egyik a francia citromtorta volt, a savanyú mindig jólesik ebben a melegben. Ennek a receptje itt olvasható. A második egy karamellás fügés torta, ennek a receptjét is hamarosan felteszem. A fő torta pedig ez a rebarbarás lett. Azt hiszem, sikerült méltó módon elbúcsúzni a rebarbara szezontól (bár az igazi búcsú csak pár nap múlva lesz, mert maradt még jó néhány szál rebarbarám, amit össze fogok főzni sárgabarackkal, kíváncsi vagyok, milyen lekvár kerekedik majd belőle).   (Eredeti recept: Sweet Dreams Magazin)


Hozzávalók:
a krokant lapokhoz:
  • 40+100 g cukor
  • 50 g mandula vagy dió, apóra vágva
  • 5 nagy vagy 6 kicsi tojás
  • csipet só
  • 100 g liszt
a rebarbarás töltelékhez:
  • 500 g rebarbara
  • 300 ml rebarbaralé
  • 1 zacskó vaníliás pudinpor
  • 70 g cukor
a tojáslikőrös habhoz:
  • 5 lap zselatin
  • 200 ml tojáslikőr
  • 150 g mascarpone
  • 50 g cukor
  • 500 ml tejszín
Egy kis edényben 40 g cukrot karamellizálok 2 EK vízzel. Miután aranybarnává vált, beledobom a mandulát/diót, és rövid ideig kevergetem. Utána egy sütőpapírra vékony rétegben kiöntöm az egészet, és így hagyom kihűlni. Késes robotgépben finomra darálom.
A tojásokat szétválasztom. A sárgákat a maradék 100 g cukorral 10-15 perc alatt krémesre verem. Beleszitálom a lisztet, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjéket is beleforgatom. Két 26 centi átmérőjű tortaformát kibélelek sütőpapírral, és elosztom bennük a tésztát. Megszórom a korábban elkészített krokanttal és légkeveréses üzemmódban 160 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.

A rebarbarát megmosom, megtisztítom és apró darabokra vágom. (Kb. 40 dkg marad belőle a pucolás után.) A pudingport a cukorral és 5 EK rebarbalével csomómentesre keverem. A megmaradt lében néhány perc alatt puhára párolom a rebarbarát. Egy szitán átszűröm, a levet a kikevert pudingporral besűrítem, végül a rebarbarát is belekeverem és botmixerrel simára pürésítem. (Rebarbaraléhez elég nehéz hozzájutni, de nyár elején láttam az Ikeában rebarbaraszörpöt, én ezt használtam 4:1 arányban hígítva.)

Az egyik tortalap köré visszateszem a kapcsos tortaforma karimáját, és a tetejére halmozom a rebarbarás krémet. Befedem a másik lappal. Hűtőbe teszem, amíg elkészítem a likőrös krémet. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A mascarponét a cukorral és a tojáslikőrrel simára keverem. A zselatint kinyomkodom, mikróban pár mp alatt felolvasztom, 2 EK krémmel kikeverem, majd a többi krémbe öntöm. A tejszínt felverem és óvatosan beleforgatom. A második lap tetejére halmozom ezt a szép halványsárga habot és visszateszem néhány órára a hűtőbe dermedni.

Ezek voltak a torták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése