A legújabb Stahl magazinban találtam ezt a brownie receptet, és bár van egy brownie receptem, ami nagyon bevált, de brownie-ból sosem tudok eleget sütni, úgyhogy kipróbáltam. Egy amerikai sráctól, Donal Shekantól származik, akinek főzőműsora van a FEM3 csatornán Srác fakanállal címmel. A süti teteje pont úgy néz ki, mint ahogy egy igazi brownie-nak kell: a teteje kicsit "ráncos", töredezett, és az íze is nagyon finom. Én általában meg sem kóstolom ezt a fajta csokis süteményt, mert nagyon töménynek találom, de ebből még én is lopkodtam egy-egy darabot jártamban-keltemben. Szóval gyorsan elfogyott, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
- 25,5 dkg étcsoki, darabokra törve
- 25,5 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 3 tojás, villával enyhén felverve
- 1 vaníliarúd magjai (vagy ennek hiányában 1 tk vanília aroma)
- 7,5 dkg liszt, átszitálva
- 1 tk sütőpor
A csokit a vajjal gőz fölött összeolvasztom. A cukrot az egész tojásokkal együtt robotgéppel habosra és krémesre verem, ez nekem kb. 5 percig tartott. Ezután lassan vékony sugárban beleöntöm a kissé kihűlt vajas csokit, és a vaníliát. Legvégén, ha már szép sűrű, a sütőporral elkevert lisztet is beleszórom.
Egy sütőpapírral kibélelek egy kb. 22x30 centis tepsit úgy, hogy bőven túllógjon a szélein. Én olyan sütőpapírt szoktam használni, ami el van vágva akkora téglalapokra, amekkora egy sütőhöz való nagytepsi, így csak fogom ezt a nagy ívet, és belenyomkodom a kisebb tepsimbe. A végén csak meg kell fognom a sütőpapír széleit és kiemelem belőle a sütit.
180 fokon kb. 30-40 percig kell sütni, amíg a teteje szilárd és a szélei is kezdenek elválni a tepsitől. Teljesen ki kell hűteni szeletelés előtt. Ja, és próbáljátok ki ezt a sütit vaníliafagyival a tetején!
jól néz ki, ma kipróbálom:) azt mondd meg légyszi-bár előbb megsütöm-hogy a receptjeidnél légkeveréses 180 C-on sütöd vagy alsó-felsőn?
VálaszTörlésSzia! Csak most olvastam a kérdésed, és lehet, hogy már késő, de azért válaszolok: az esetek többségében sima alsó-felső sütéssel sütök, a légkeverést akkor szoktam bekapcsolni, ha egyszerre két torta/tepsi van bent. Van egy olyan fokozata is a sütőmnek, hogy sima ÉS légkeverés, ezt néha akkor szoktam bekapcsolni, ha sokáig kell sütni valamit és félek, hogy nem sül át. De igazából nem vettem észre látható különbséget e között és a sima alsó-felső között. Majd írd meg, hogy sikerült a brownie!
Törlés170 fokon sütöttem légkeverésen, sajna túlsült:( de legközelebb amint meghúzott a teteje kiveszem, ízre finom volt, csak iszonyú száraz:(
VálaszTörlésMás is mondta már, aki ezt megsütötte, hogy neki is túlsült. Érdekes, hogy én meg múltkor pont fordítva jártam: 30 perc múlva még teljesen nyersnek éreztem, ezért is javítottam át a sütési időt 30-40 percre, mert még bent tartottam valamennyi ideig. Így sem volt teljesen kemény, de azért lehetett nagyjából szeletelni. Az ízével most sem volt baj, a férjem fagyi alá tett néhány kockát, úgy ette, és így kimondottan jó párosítás volt, még krémesebb volt, mint az első sütés után. Az a lényeg, hogy semmiképpen nem kell megvárni, hogy az egész süti megszilárduljon a sütőben, elég, hogy a széle olyan legyen.
Törlés