Enni Cake keresője

2013. július 4., csütörtök

Rebarbarás-grízes kehely

Most egy olyan rebarbarás receptet hoztam, amit desszertként lehet kínálni, mondjuk egy finom vacsora után. Tulajdonképpen egy kicsit felturbózott tejbegríz, rebarbarakompóttal. (Recept: Sweet Dreams)


Hozzávalók:
  • 40 dkg rebarbara
  • 1 tk fahéj
  • 45 g méz
  • 500 ml tej
  • 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
  • 4 csapott EK cukor
  • 60 g gríz
  • 2 tojás sárgája
  • 200 ml tejszín
  • kb. 10 dkg eper
A rebarbarát megpucolom, és kb. 2 centis darabokra vágom. A fahéjjal és a mézzel elkeverem, és 20 percre félreteszem, hogy levet eresszen.


Utána kis lábosban felforralom, és lefedve, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul. 

Közben elkészítem a tejbegrízt: a tejet a vaníliás cukorral és a kristálycukorral felforralom, beleszórom a grízt. Kicsit főzöm még, folyamatosan kevergetve. Kissé lehűtöm, hogy a tojást ne kapja össze, majd gyorsan belekeverem a tojássárgákat. Amikor már teljesen hideg, a felvert tejszín felével összeforgatom ( a másik fele a díszítéshez kell).

Szétosztom 4 előkészített desszertes pohárba: először egy réteg rebarbarakompót, arra a tejbegríz, utána pedig egy vékony réteg eperpüré (egyszerűen csak összeturmixolom az epret). Hűtőbe teszem kb. 2 órára. Tálalás előtt díszítem tejszínnel, és aki akar, tehet rá szárazon megpirított sótlan mogyorót (nekem most nem volt otthon), vagy epret.


Másik változata, hogy a tejbegríz egyik felét összekeverem a turmixolt eperrel, a másik felét pedig meghagyom sárgán, és így rétegezem a pohárba a rebarbarakompóttal.


Éljen a nyár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése