Hozzávalók:
- 40 dkg rebarbara
- 1 tk fahéj
- 45 g méz
- 500 ml tej
- 1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
- 4 csapott EK cukor
- 60 g gríz
- 2 tojás sárgája
- 200 ml tejszín
- kb. 10 dkg eper
A rebarbarát megpucolom, és kb. 2 centis darabokra vágom. A fahéjjal és a mézzel elkeverem, és 20 percre félreteszem, hogy levet eresszen.
Utána kis lábosban felforralom, és lefedve, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul.
Utána kis lábosban felforralom, és lefedve, lassú tűzön addig főzöm, amíg megpuhul.
Közben elkészítem a tejbegrízt: a tejet a vaníliás cukorral és a kristálycukorral felforralom, beleszórom a grízt. Kicsit főzöm még, folyamatosan kevergetve. Kissé lehűtöm, hogy a tojást ne kapja össze, majd gyorsan belekeverem a tojássárgákat. Amikor már teljesen hideg, a felvert tejszín felével összeforgatom ( a másik fele a díszítéshez kell).
Szétosztom 4 előkészített desszertes pohárba: először egy réteg rebarbarakompót, arra a tejbegríz, utána pedig egy vékony réteg eperpüré (egyszerűen csak összeturmixolom az epret). Hűtőbe teszem kb. 2 órára. Tálalás előtt díszítem tejszínnel, és aki akar, tehet rá szárazon megpirított sótlan mogyorót (nekem most nem volt otthon), vagy epret.
Másik változata, hogy a tejbegríz egyik felét összekeverem a turmixolt eperrel, a másik felét pedig meghagyom sárgán, és így rétegezem a pohárba a rebarbarakompóttal.
Másik változata, hogy a tejbegríz egyik felét összekeverem a turmixolt eperrel, a másik felét pedig meghagyom sárgán, és így rétegezem a pohárba a rebarbarakompóttal.
Éljen a nyár! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése