Ezt a finom spárgás főételt múlt vasárnap sütöttem. Ilyenkor, amikor szezonja van, sokszor veszek spárgát, hol zöldet, hol fehéret. Általában krémlevest főzök belőle, mert azt a gyerekek is megeszik ("láthatatlan" benne a zöldség), mert egyébként inkább kipiszkálják. A legújabb Nők Lapja Konyhában találtam egy olyan receptet, amiben kicsit szokatlan módon volt felhasználva a spárga (vagy legalábbis én még nem készítettem ilyet): sütőben sült hús töltelékeként. Csirkemellet kellett szeletekre vágni, és spárgás, besameles, sonkás, sajtos "takaróval" lefedni, majd sütőben megsütni. Köretnek szerintem elég egy friss tavaszi saláta, de gondoltam arra, hogy a gyerekek nem esznek sokat a húsból, meg a sógornőmet is meghívtuk ebédelni, így készítettem hozzá petrezselymes újkrumplit, amivel nagyon finom volt. (Persze Grétike most is jóllakott a húslevessel, úgyhogy erről ennyit...)
Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemellfilé, szeletekbe vágva
- néhány EK olaj vagy vaj
- egy csomag spárga, lehetőleg zöld
- 5 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 4-4,5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 10 dkg levegőn szárított sonka
- 10-15 dkg reszelt sajt
A csirkemelleket nem túl vékonyra kiklopfolom. Sózom vagy csirkefűszerrel bedörzsölöm, és kevés olajon mindkét oldalát elősütöm.
A vajat megolvasztom, enyhén megpirítom rajta a lisztet és felöntöm tejjel. Fűszerezem, majd felforralom, és kevergetve besűrítem - vagyis besamelt készítek. Kicsit hagyom hűlni. Közben a spárgát megtisztítom, végeiről a fás részt letöröm.
A csirkemell szeleteket egyenletesen lerakom egy tűzálló tálban, elrendezem rajta a spárgát és ráöntöm a besamelt. A sonkaszeletekkel beborítom a tetejét, végül megszórom reszelt sajttal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szépen összesül és a spárga is roppanósra párolódik.
Mielőtt megszórtam volna sajttal a tetejét |
A sütőből kivéve |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése