Enni Cake keresője

2013. június 30., vasárnap

Zöldborsós-tarhonyás hús

A héten nálunk nyaraltak a tesóm gyerekei. Érdekes volt kipróbálni, hogy telnének a mindennapjaim ötgyerekes anyukaként. Nem volt nap, hogy ne kérdezzék meg tőlem az utcán, a játszótéren, a villamoson: "Mondja, mind a magáé?"  Vagy egy aranyos néni a piacon: "Ők egy alomból valók?" :) 

Mivel nem akartam, hogy egész nap a tévé előtt üljenek, minden napra kitaláltam valami programot, de az időjárás közbeszólt. Kedden egész nap a lakásban dekkoltunk, mert zuhogott az eső, délután még csatlakozott egy kisfiú is a házból, bújócskáztak, fogócskáztak a lakásban, ugráltak az ágyakon, aztán a fiúk katonásdit játszottak, a lányok meg lementek az esőbe rollerezni. De előtte még hétfőn az egyik messzi játszótéren elkapott minket az özönvíz, és iszonyúan eláztunk. A busz nem jött, aztán meg jól lefröcskölt minket. Mire hazaértünk, mindenkiről patakokban folyt a víz, de közben jókat nevettünk. Utána beparancsoltam mindenkit a fürdőkádba: forró víz, forró csoki, repeta (az utóbbiból).

Szerdán ünnepeltük Levike névnapját, pénteken a délutánt az Eleven Parkban töltöttük. Öt órán keresztül ugráltak, csúszdáztak, őrjöngtek, aztán már nekem is muszáj volt kipróbálnom, és együtt ugráltunk, csúszdáztunk és őrjöngtünk, nagyon klassz volt. Elaludni persze egyik sem akart, hiába, ezeket a mai gyerekeket már nagyon nehéz kifárasztani...

Szombaton délután a Kopaszi gátra mentünk, megnéztük a Duna napi rendezvényt. Végigsétáltunk a Duna parton át az öböl másik végébe, közben lehetett horgászni, vízipisztollyal Lego várost elsüllyeszteni (ez nagyon ment nekik), halakat simogatni, palackból hajót készíteni. Közben meg-megálltunk hol piknikezni, hol buborékot fújni, hol kacsát nézegetni. Kár, hogy nem lehet a Duna vízében fürödni, olyan klasszul megcsinálták a strand részt (is), aki még nem volt a Lágymányosi öbölben, feltétlenül látogasson el egyszer, mert gyönyörű a kilátás, rendezett a park, lehet futni, biciklizni, kávézgatni, van játszótere is, és a fű egészen puha, ha mezítláb sétál rajta az ember. A Mrs. Colombo koncertjét hallgatva ballagtunk hazafelé. Otthon aztán fürdés, vacsora, 100 köröm levágása, fiúmese, lánymese, aztán még egy mese és még egy utolsó.... Fél 12-kor kóvályogtam ki a gyerekszobából.

Vasárnap, utolsó napon a Gyerekszigetre mentünk ki. Mire este 8-kor az apukájuk elvitte őket, mindegyik gyerek jól ki lett fárasztva. Ugyan néha összekaptak a hét nap alatt, de amikor elvittem az enyémeket fürdeni, csak szomorúan ültek a fürdőkádban, és azt mondogatták, hogy milyen kár, hogy nincsenek már itt az unokatesók.  Igen, valahogy üresebb és csöndesebb lett a lakás, nem vittem az esti meleg tejet Levinek, nem főztem citromfűteát lefekvés előtt Encinek, és igen, lehet, hogy nyugalmasabb így "csak" három gyerekkel, de nekem is nagyon hiányoznak...


Közös gofrizás a Duna partján

Visszatérve a főzéshez: valamelyik nap nem tudtam, hogy  mit főzzek, és mivel a férjem is itthon ebédelt, valami olyat kellett kitalálnom, amivel hét ember jóllakik. Ekkor jutott eszembe a rizses húsom, amit a gyerekek nagyon szeretnek. Most kivételesen tarhonyát vettem ehhez az ételhez, mégpedig gépit, mert múltkor az egyik barátnőmnél ez volt a pörkölthöz a köret, és annyira jólesett így sok év után újra gépi tarhonyát enni, hogy alig vártam, hogy valamihez ilyet főzhessek. A borsó mellett kukoricával dúsítottam, és volt egy kis kolbász is itthon.  Végül annyira finom lett, hogy gondoltam, megosztom veletek is a receptjét, hátha valakinek a nyár folyamán egy "hadseregre" kell majd főznie, 8 személy szerintem jól tud lakni belőle.


 
Hozzávalók:
  • 2 fej hagyma, apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 60 dkg sertéscomb, felkockázva
  • kis üveg sűrített paradicsom (pl. Dawtona, 80 g)
  • 4-5 db paradicsom, hámozva és felkockázva
  • 10 dkg kolbász, apróra vágva
  • 40 dkg mirelit borsó
  • 1 konzerv kukorica
  • 500 g tarhonya

Kevés olajon (vagy ha akad ilyen otthon, házi kacsazsíron) megpárolom a hagymát és a fokhagymát, közben egyszer megsózom. Rádobom a húst, amit előtte alaposan megszórok a házi fűszerkeverékemmel, vagy ha nincs ilyen, akkor sózom, borsozom.  Kicsit párolom, majd a sűrített paradicsommal ízesítem, és vízzel felengedem. Lefedve párolom egy darabig, közben ha elfőtte a levét, pótolom.  Beleteszem a paradicsomot és a kolbászt, és így hagyom főni addig, amíg majdnem puha nem lesz. Ekkor beleteszem a borsót, és még kb. 5 percig főzöm. A végén a leszűrt kukoricát is beleforgatom.

Amíg ez fő, elkészítem a tarhonyát: kevés olajon megfuttatom, majd felöntöm alaplével (vagy vízzel, és közben belemorzsolok egy húsleveskockát.) Sózom, borsozom, és fedő alatt puhára párolom, közben folyamatosan öntöm alá a vizet, mert gyorsan magába szívja.

Ha a hús is és a tarhonya is megpuhult,  a kettőt összeforgatom.

2 megjegyzés:

  1. Imádom a tarhonyát! Sajnos gm-et ritkán lehet beszerezni :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gm gluténmentes jelent? Mert olyat még sajnos nem láttam.

      Törlés