Enni Cake keresője

2013. június 8., szombat

Eper-rebarbara mousse torta

Ezen a hétvégén két tortát is készítettem. Az egyiket férjem rokonsága számára, ők jöttek szombaton ebédre. Nagyon szeretik a csokis tortákat, (minél feketébb-annál finomabb), de most kivételesen a magam kedve szerint alkottam. Remélem, nem okoztam nekik csalódást azzal, hogy gyümölcsös tortát választottam, de ezt a receptet már nagyon szerettem volna kipróbálni és végül is ebben is van kakaó-az 5 lap közül 3 barna színű. Nagyon-nagyon szeretem a rebarbarát, és sosem cukrozom nagyon, hanem meghagyom a savanykás, fanyar ízét. Idén most vettem először, ezek az első szedések még igazán zsengék és gyönyörű rózsaszínűek. Magában is finom, de eperrel is gyakran szokták kombinálni. Ha pürét készítek belőle, mindig teszek hozzá fahéjat, mert nagyon jól illik hozzá. 

Az idei első recept tehát egy olyan torta, ami kétféle lapból áll: kell sütni egy kókuszos piskótát, amit majd kettőbe vágunk, a másik pedig kakaós, ezt háromba. A krém is kétféle: egy epermousse és egy rebarbara mousse (magyarul hab). Egyetlen dologra figyeljünk: hagyjunk elég időt a krémek megdermedésének, különben a lágy krém a nagy súly hatására kifolyik a tésztalapok közül. Nekem sajnos most nem volt időm erre, mert délelőtt készítettem a krémeket, a tortát pedig a raguleves utáni második fogásnak szántam, így gyorsan kellett betölteni. Az epres krém gyönyörűen kocsonyásodott, a rebarbarás viszont érthetetlen módon nem akart, mégis valahogy össze kellett állítani a tortát. Ha lett volna még időm, biztos szebben néztek volna ki az emeletek, de legalább az íze finom volt! (Férjem unokaöccsének az állaggal sem volt problémája: a maradék rebarbarakrémet percek alatt eltüntette, öröm volt nézni!)  /Eredeti recept: Bernd Siefert/


Hozzávalók:

a kókuszos piskótához:
  • 5 tojás, szétválasztva
  • 155 g cukor
  • 85 g kókuszreszelék
  • 65 g liszt
  • 65 g keményítő
a kakaós piskótához:
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 150 g cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tk narancsos cukor (olyan, mint a vaníliás cukor) vagy narancs aroma
  • 125 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 EK kakaó (sötét, lehetőleg 20-22%-os)
a rebarbara mousse-hoz:
  • 500 g rebarbara
  • 75 g cukor
  • 1 g fahéj
  • 100 g eper
  • 6 lap zselatin 
  • 100 g fehér csoki
  • 1 EK vaníliás cukor
  • 2 tojás fehérje
  • 250 ml tejszín
az eper mousse-hoz:
  • 400 g eper, összeturmixolva
  • 6 lap zselatin
  • 100 g fehér csoki
  • 1 EK vaníliás cukor
  • 2 tojás fehérje
  • 250 ml tejszín

Először elkészítem a két piskótalapot, ezt lehet előző este is. Az 5 tojás sárgáját a cukorral jól kihabosítom, beleszitálom a liszt és a keményítő keverékét, majd óvatosan a kókuszreszeléket, végül a tojások fehérjét is beleforgatom. Kétféleképpen lehet megsütni: vagy habzsákba töltöm, sütőlapra két 26 cm átmérőjű kört nyomok ki belőle, és 180 fokon 15 perc alatt megsütöm, vagy egy kapcsos tortaformába öntöm az egészet és kb. 20 perc alatt megsütöm. Nem lesz túl vastag (kb. 2 cm), ezért nehezebb elvágni, ha így sütjük, viszont egyszerűbb az elkészítése.

A kakaós tortalaphoz szintén először a tojások sárgáját habosítom fel a cukorral és 6 EK vízzel, majd hozzáadom a vaníliát és a narancsos cukrot, beleszitálom a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet, végül a felvert tojások fehérjét. Ezt is 180 fokos sütőben sütöm, kb. 30 percig.

A rebarbarapüréhez először megmosom és megtisztítom a rebarbaraszárakat, apróra vágom és egy kis serpenyőben a cukorral és a fahéjjal együtt felforralom, majd lefedve pár percig főzöm. Végül beledobom az epret és botmixerrel pürésítem. A fehércsokit megolvasztom és belekeverem. A zselatinlapokat hideg vízbe beáztatom, majd kinyomkodom, felolvasztom és belekeverem a gyümölcspürébe. A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral felverem, és a krémhez adom. Végül a tejszínt is felverem, és óvatosan beleforgatom. Beteszem a hűtőbe további felhasználásig.

Az eperkrém elkészítése hasonló: az eperpürét kicsit megmelegítem, a zselatint a fenti módon beáztatom, felolvasztom és hozzákeverem, az olvasztott fehér csokit ugyanúgy.  A felvert tojásfehérjéket, végül a tejszínt is azonos módon forgatom bele. Ezt is kicsit lehűtöm.

Közben a lapokat felvágom: a sárgát kettőbe, a barnát háromba. Már csak rétegezni kell őket: alulra teszek egy kakaós lapot, rásimítom a rebarbarakrém felét, arra jön egy kókuszos lap, majd az eperkrém fele. Újra egy kakaós lap, a maradék rebarbarakrém, erre egy kókuszos piskóta, majd a maradék eperkrém. A tetejére kakaós lap kerüljön. Így is lehet díszíteni a tetejét, pl. megszórjuk porcukorral, és a közepére epret halmozunk. De ha valamelyik krémből marad egy kevés, azt rá lehet kenni a legfelső kakaós lapra, és csak ezután díszíteni. Az oldala maradhat szabadon, mert így jól látszanak az egyes rétegek.


Tipp: ha valakinek sikerül piros színű lapzselatint beszerezni (pl. a német RUF cég gyárt ilyet), akkor még szebb piros színe lesz az epres krémnek.

A kókuszreszeléket ki lehet váltani azonos mennyiségű kókuszliszttel. Én ilyet használtam, mert majdnem olyan apróra van őrölve, mint a liszt, és nem zavaróak benne a kókuszreszelék darabok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése