Enni Cake keresője

2013. június 16., vasárnap

Luxus kókuszgolyó apák napjára

Húsvétkor sütöttem nagyon finom linzer süteményt, ilyet karácsonykor is szoktam csinálni, csak akkor téli kiszúrókat használok, tavasszal meg nyuszit, tojást. Dupla adagot készítettem, mert a gyerekek nagyon szeretik majszolni. Beletettem egy fémdobozba, és félretettem későbbi fogyasztásra. Aztán egy szép napon itt volt nálunk a barátnőm a kislányával és mielőtt hazamentek, Kloé felkapaszkodott a konyhapultra, hogy megnézze, talál-e valami nasit. (Azt tudni kell, hogy az anyukája nagyon következetesen nevelte: az első két évben semmi csokoládét nem kapott, mindenkinek meg volt tiltva, hogy ilyennel kínálja. Aminek az volt a következménye. hogy ha Kloé nálunk járt, alig győztem tőle a süteményt és a kekszet elpakolni, mert szegény visított utánuk. Aztán egy idő után megelégeltem a helyzetet. Egyszer pont akkor jött át, amikor frissen sült csokis cookie sütik hűltek a konyhapulton. Épp uzsonnaidő volt, Grétinek adtam belőle, és akkor megtört a jég: őt is megkínáltam. A hatást nem lehet leírni: úgy lecsapott rá, mint gyöngytyúk arra a bizonyosra, kis arca teljesen felderült. Persze az anyukának nem árultam el, gondosan megmostam a kezét, száját, hogy ne vegye észre. Így utólag is elnézést érte! Szóval Kloé azóta tudja, rám mindig számíthat ilyen téren.)
Szóval amikor a konyhapultra kapaszkodott, ez a bizonyos nyuszis kekszes doboz pont a keze ügyébe került, és zutty...! El tudjátok képzelni, kábé ezer darabra tört! Mindegy, ez van, nem akaratból csinálta a kislány, nem is tudtam rá haragudni, hanem azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit lehetne a törött kekszekkel kezdeni. És akkor eszembe jutott, hogy ledarálom, és kekszmorzsaként újra tudom hasznosítani. A Nők Lapja Konyhában Mautner Zsófinak olvastam egy kókuszgolyó receptjét, amit kis pálcikákra tűzve sütinyalókaként is lehet kínálni. Kicsit eltér a hagyományos kókuszgolyótól, nem a rum íz dominál benne, cserébe viszont aszalt meggy, meggylikőr és meggylekvár, rossz már nem lehet! És minden jó minőségű benne, a kakaó sötét holland, a meggylikőr és a lekvár házi, a finom vajas keksz is csak javított rajta! 
Így egy pici változtatással bekevertem ezt a luxus kókuszgolyót és bezsebeltem a férjem dicséretét. Köszi, Kloé, hogy elejtetted a dobozt! :)

És hogy más férjek és apukák is örüljenek,  meg lehet őket kínálni ezzel a finomsággal apák napja alkalmából.



Hozzávalók:
  • 25 dkg darált vajas keksz
  • 5 dkg étcsoki, lereszelve
  • 5 dkg aszalt meggy, apróra vágva
  • 5 dkg keserű kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 kk só
  • fél dl tejszín
  • 6 dkg vaj, olvasztva
  • 2 EK meggylikőr
  • 2-3 EK meggylekvár
  • 5 dkg kókuszreszelék, száraz serpenyőben megpirítva
A kekszmorzsát összekeverem a csokival, meggyel, kakaóporral, porcukorral, sóval. Hozzáöntöm a tejszínt, a vajat, a meggylikőrt, végül a lekvárt. Összegyúrom, és hűtőbe teszem dermedni. Diónyi golyókká formázom, és meghempergetem a kókuszreszelékben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése