Enni Cake keresője

2013. május 29., szerda

Lisztmentes csokitorta

Van egy kedvenc könyvsorozatom (több is, de most egyet kiemelek), gasztroregény (természetesen). Egy amerikai írónő, Joanne Fluke írja őket, alcíme "Hannah Swensen titokzatos esetei". A főhős, Hannah egy amerikai kisvárosban, az Éden-tó partján fekvő Lake Edenben lakik, és saját kis cukrászdáját vezeti. Kávé, tea, és sok-sok keksz alkotja a kínálatot, amik receptjét rendszeresen közzé is teszi. Minden könyv kb. 10-12 receptet tartalmaz, van köztük elvétve sós vagy főétel is, de a döntő többsége sütemény. A legelső kötet Magyarországon 2006-ben jelent meg, az Illia kiadó gondozásában. Azóta folyamatosan fordítják az angol példányokat, évente egy, esetleg két új regényt lehet beszerezni. A kezdetektől fogva lelkes rajongója vagyok, egyrészt mert az alaptörténet mindig egy izgalmas bűneset (a hullát rendszeresen Hannah találja meg, aki a nyomozásba is besegít), másrészt mert én is pont egy olyan kis cuki cukrászdát képzelnék el magamnak, mint a Süti Éden, ahol árulhatnám a saját kis süteményeimet... Végül pedig alig várom, hogy egy-egy fejezet végén feltűnjön egy recept, amit nagy élvezettel olvasok és sütök meg. (Direkt nem szoktam előre elolvasni őket, hogy meglepetés legyen, mi a következő. Bevallom, sokszor nagyon nehéz kibírni, de így a 10. kötet után már kezdem megszokni.)

Nagyon sok kekszet megsütöttem már az évek során, a legjobbakat ide is felteszem majd szépen lassan. Legutóbb a 8. kötetből (Meggyes túrótorta és gyilkosság) készítettem el a "Sally lisztmentes csokitortája" fantázianevű süteményt. Sógornőm nálunk ebédelt vasárnap (a már korábban említett csokiimádó család egyik tagja), és nagyon ízlett neki a végeredmény. Annak ellenére, hogy egy deka lisztet sem tartalmaz, szinte úgy megállt, mint egy kakaós piskóta. A recept szerint össze kellett volna, hogy essen, miután kivettem a sütőből, ami teljesen normális reakció, de érdekes módon csak minimálisan csökkent a térfogata, megfordítottam, és teljesen lapos maradt. De az se keseredjen el, akinek összeesik, mert erre találták ki a tejszínhabot: a közepén lévő krátert tökéletesen el lehet takarni vele. Én Creme Chantilly-t kentem rá: ez az édesített, vaníliás tejszínhab elegánsabb neve. Piros idénygyümölccsel meg lehet szórni a tetejét, egy kis csokiforgács - és kész is a csinos tortácska, amiben az a klassz, hogy a lisztérzékenyek is nyugodtan ehetik! Arra kell vigyázni, hogy a csoki, amit beleteszünk, gluténmentes legyen. Ilyen Magyarországon, ha jól tudom, a Tibi csoki.


Hozzávalók:
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg félédes csoki
  • 4 tojás (szétválasztva)
  • 6+6 dkg cukor
  • 1/2 tk rumaroma
+ 2 dl vagy akár 4 dl tejszín (ki mennyire szereti)
   2,5 dkg porcukor (dupla mennyiségű tejszínhabhoz 5 dkg
   1 tk vanília aroma
   25 dkg szeletelt piros gyümölcs
   csokiforgács

A vajat a csokival vízgőz fölött felolvasztom, hagyom kicsit kihűlni. A tojások sárgáját 6 dkg cukorral habosra, világossárgára verem, ízesítem a rumaromával. Az olvasztott csokit nagyon lassan hozzáöntöm, közben folyamatosan keverem (akár újra a habverővel), nehogy kicsapódjon a tojás. A tojásfehérjéket kicsit felverem, majd lassan adagolva és folyamatosan verve beleszórom a maradék 6 dkg cukrot. Egészen addig verem, amíg kemény hab nem lesz belőle. Végül lassan összeforgatom a csokis tojással: először csak egy kevés habbal fellazítom, majd a többit is hozzáadva teljesen elkeverem. Olyan lesz az állaga, mint egy csokis tejszínhab, nagyon krémes. Ezután egy 20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm, és 175-180 fokon megsütöm. Itt eltértem a könyv által megadott időtől: elvileg 20 perc alatt megsül annyira, hogy a beledugott hurkapálcika száraz marad. Nekem 20 perc után teljesen ragadt, ezért még ráhúztam 10+10 percet, azaz összesen 40 percig sütöttem. Ezután kivettem és 15 percig a formában hagytam kihűlni. Utána megfordítottam és addig így hagytam, amíg teljesen ki nem hűlt a torta, csak ezután húztam le a sütőpapírt. 

Díszítés: a tejszínt felverem (néha kell habfixáló is), a porcukorral és a vaníliával ízesítem és beterítem vele a tortát. Rászórom az epret vagy málnát (lehet szépen karikára vágni vagy csak rusztikusan rádobálni, én most az utóbbit választottam), és csokiforgácsot reszelek rá. Ez lehet többféle: vagy lereszelem a csokit a sajtreszelőn (a kicsin vagy a nagyon), vagy krumplihámozóval húzogatok le róla csíkokat.

Tipp: akit érdekel a könyvsorozat, bővebb információt talál a www.sutiskrimi.hu honlapon. A legújabb (11.) kötet címe: Piruló képviselőfánk és gyilkosság.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése