Enni Cake keresője

2013. június 12., szerda

Epres trüffel torta

Ez volt a hétvégén a másik torta, amit sütöttem, ugyanis nagyobbik kislányom névnapját is megünnepeltük. Vasárnap már szűkebb körben ünnepeltünk, ezért ezt a kisebb tortát választottam. Két tojásos kakaós piskótát kellett sütni: a 22 cm átmérőjű kerek formát készítettem ki, de még így is elég lapos lett, ha valakinek van 20 cm-es, az inkább abban süsse. A krém nagyon finom volt, volt benne minden, ami kell: Eper-limes (ez egy vodkás koktél, aminek a receptjét már korábban leírtam), fehér rum, krémsajt, fehér csoki és finom eperpüré. Na, és némi vaj... Napokig gondolkodtam, hogy tegyek-e bele vajat vagy ne, mert nagyon viszolygok a vajkrémes töltelékektől, mindig tejszínt használok és a vajat kihagyom a receptből. Ehhez a krémhez nem kellett tejszín, és féltem, hogy ha a vajat is kihagyom, nem fog megkeményedni, így nagy levegőt vettem - és beletettem azt a 15 dekát. Hála Istennek, nem rontotta el, és valóban kellett hozzá, de lényeges, hogy időben vegyük ki a vajat a hűtőből, hogy legyen ideje szobahőmérsékletűre melegedni, mert ha maradnak benne kis csomócskák, azt az életben nem kevergetjük ki belőle, és nem lesz szép homogén a töltelékünk. Eggyel több zselatinlapot tettem bele, okulva a tegnapi esetből, amikor is nem akart rendesen megzselésedni, de még ez is kevésnek bizonyult, úgyhogy szerintem nem elég a 4 db, hanem 6 kellene bele. De ezt eltekintve az íze nagyon finom lett, csak ki kell várni, hogy elég kemény legyen, és akkor szabad megkenni vele a tortát. Látszik a képen, hogy nekem egy kicsit megfolyt, próbáltam a díszítéssel javítgatni rajta (sikerült nagyon cuki, igazi csajos csokikat beszereznem, amin lakk, fésű, hajszárító, parfüm stb. látható), több-kevesebb sikerrel, de az a lényeg, hogy a kis ünnepelt nagyon büszke volt a tortájára. Mi meg gyorsan befaltuk.


Hozzávalók:
  • 2 nagy vagy 3 kisebb tojás (én a hármat javaslom)
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 2 EK sötét kakaó
  • 6 lap zselatin (ha lehet, akkor piros színű)
  • 20 dkg eper
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg fehér csoki
  • 50 ml Eper-limes koktél (recept itt)
  • 30 ml fehér rum
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • 15 dkg puha vaj
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval nagyjából felverem, majd a cukrot is beleszórva kemény habbá verem. A tojások sárgáját is hozzáadom egyenként, közben még mindig verem a habverővel. A lisztet a kakaóval rászitálom, és óvatosan beleforgatom. Egy 20-22 cm átmérőjű kerek tortaformába öntöm a tésztát és 180 fokon 20-25 percig sütöm.

Az epret a cukorral pürésítem. Beáztatom a zselatinlapokat hideg vízbe, közben vízgőz fölött felolvasztom a fehér csokit. A koktélt, a fehér rumot és a krémsajtot összekeverem a csokival. A zselatint felolvasztom (mikróban néhány másodperc), az eperpürében feloldom, majd ez is megy a fehér csokis krémhez. Legvégül a puha vajat habverővel habosra kikeverem, és evőkanálnyi adagokban a krémhez adom, közben folyamatosan verem, hogy jó krémes legyen. Ha kész, be kell tenni a hűtőbe dermedni. Ha elérte a kenhető állapotot, a piskótát kettévágom és megtöltöm vele a lapokat, a maradék krémmel pedig megkenem a tetejét és az oldalát. Célszerű 1-2 óráig a hűtőben tárolni, mielőtt felvágjuk.




UI:  Egy szeletet eltettem másnapra, hogy a kislányom a névnapján is tudjon belőle enni, és őszintén mondom: jót tett neki a hűtőben való várakozás: az ízek jobban összeértek. Az alábbi képen jól látszik, hogy a krém is keményebb lett. Ergo: lehet, hogy elég a 4 lap zselatin, ha győzi az ember kivárni, amíg rendesen megdermed.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése