Enni Cake keresője

2013. június 27., csütörtök

Nyári málnatorta Apukámnak

Ezt a tortát Apukám névnapjára sütöttem. Kicsit előbb megünnepeltük, mint a napja, mert előző héten náluk nyaraltam a gyerekekkel. Most nem lehetünk ott, de hátha olvassa ezt a bejegyzést: még egyszer hadd köszöntsem meg, ezúton a neve napján!

Akkoriban még az idő is kegyes volt hozzánk, és kint tudtunk üldögélni a kertben, nem úgy, mint most, amikor bent írom ezeket a sorokat, és még az ajtót is be kell csukni, mert fázom. Ez a torta kicsit visszahozza azokat a forró napokat, mert bár nem szeretem a nyári kánikulát, de a reggeli 9 fok azért kicsit túlzás.


Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 170 g cukor
  • csipet só
  • 45 g liszt
  • 45 g keményítő
  • 30 g sötét kakaópor
  • 50 ml málnalikőr
  • 10 lap piros zselatin
  • 600 g málna
  • 100 g cukor
  • 4 EK citromlé ( kb. 1 citrom leve)
  • 500 ml tejszín
  • 175 g mogyorókrém


 A piskótához a tojásokat és a tojássárgákat, a cukorral és a sóval kb. 10 percig verem, amíg krémes és habos nem lesz. A lisztet, a keményítőt és a kakaót összekeverem és beleszitálom. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm és 180 fokon 30-35 percig sütöm. Ha kihűlt, kettévágom, és meglocsolom a likőrrel. (Maradt egy icipici áfonyalikőröm, amit a sógornőm még Erdélyből hozott, pont tökéletes volt erre a célra. Köszi, Gabi!)

400 g málnát megmosok, majd a cukorral és a citromlével pürésítem, és szitán átszűröm. A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatom, kinyomkodom, pár mp-ig melegítve a mikróban feloldom, majd a málnapürébe keverem. Hűvös helyre állítom, és ha elkezd zselésedni, a felvert tejszínt is beleforgatom.

A mogyorókrémet kicsit felmelegítem, hogy kenhető állagú legyen, és megkenem vele mindkét piskótalap tetejét. Az alsó lapot egy tortatálra helyezem, köréteszem a kapcsos tortaforma karimáját és teljesen kinyitom, hogy körben kb. 1.5 cm hely legyen a piskóta körül. A krém felét rásimítom, úgy, körben azt az üres helyet is kitöltse, erre teszem a másik piskótalapot, majd ismét krém következik. A hűtőbe állítom néhány órára.



Ha megdermedt, óvatosan leszedem a karikát, és ha szépen dolgoztam, akkor a torta külső része is egyenletesen be lett fedve a krémmel. Málnákkal rakom körbe a tetejét. (Forrás: Sweet Dreams)


UI: A tesóm gyerekei nálunk nyaralnak, őket is megkínáltam a maradék sütiből. Többszöri repeta után Levike közölte, hogy most már nem kér többet, mert nem szereti a málnát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése