Enni Cake keresője

2013. május 15., szerda

Kakaós piskótatekercs tejszínhabos eperrel

Ezt a sütit Anyukám látta meg az egyik néhány héttel ezelőtti Nők Lapjában, és hozott nekünk kóstolót belőle. Tulajdonképpen nem más, mint egy kakaós piskótatekercs epres töltelékkel, a tésztája egészen puha és finom, holott keményítő is van benne, ráadásul már 1-2 napos volt, amikor megkóstoltuk. A belsejét eperlekvárral kente meg, a töltelék pedig epres tejszínhab eperdarabkákkal. Alig győztük felvágni, mert ebből egy szelet nem elég. Így önmagában is finom, de ezt lehet még fokozni: egy szelet sütemény egy gombóc fagyival és apróra vágott friss eperrel. Már csak egy csésze kávé hiányzik mellé és tökéletes délutáni uzsonna.


Hozzávalók:
  • 5 dkg liszt
  • 2.5 dkg keményítő
  • 1,5 dkg kakaópor
  • 1 kk sütőpor
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 8+2+3 dkg cukor
  • 4 lap zselatin (vagy ennek megfelelő mennyiségű porzselatin, az a kis tasakos)
  • 30 dkg eper
  • 2 EK citromlé
  • 1,5 dl tejszín
  • 4 EK eperlekvár (lehet több is)
  • pár EK mogyorókrém
A lisztet, keményítőt, kakaóport és sütőport átszitálom. A tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 EK hideg vízzel elkezdem felverni, majd pár perc múlva 1 csomag vaníliás cukrot és 8 dkg cukrot beleszórva kemény habbá verem. A sárgákat is hozzáadom, majd a lisztkeveréket is beleszitálom. Egy 30x40-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A piskótát beleöntöm és 200 fokon 12 percig sütöm. Még melegen kb. 2 dkg kristálycukorral megszórt konyharuhára borítom, a sütőparírt lehúzom róla, feltekerem és hagyom kihűlni. 
Közben elkészítem a tölteléket. 

A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. (Ha port használok, azt is beáztatom, de csak annyi vízbe, amennyi ellepi, majd mikróban nagyon rövid idő alatt felolvasztom.) 20 dkg epret apróra vágok, a többit a citromlével és 3 dkg cukorral pürésítem. A zselatint kinyomkodom, mikróban felolvasztom, 1 EK eperpéppel elkeverem, majd a többi pürét is beleforgatom. A hűtőbe teszem egy kis időre, míg elkezd kocsonyásodni.  A tejszínt felverem 1 csomag vaníliás cukorral, és az eperpürével összeforgatom.

A piskótatekercset kitekerem, a közepére teszek egy sor mogyorókrémet, a többit megkenem eperlekvárral és megszórom a korábban feldarabolt eprekkel. Feltekerem és fogyasztás előtt néhány órára behűtöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése