Ezt a sütit Anyukám látta meg az egyik néhány héttel ezelőtti Nők Lapjában, és hozott nekünk kóstolót belőle. Tulajdonképpen nem más, mint egy kakaós piskótatekercs epres töltelékkel, a tésztája egészen puha és finom, holott keményítő is van benne, ráadásul már 1-2 napos volt, amikor megkóstoltuk. A belsejét eperlekvárral kente meg, a töltelék pedig epres tejszínhab eperdarabkákkal. Alig győztük felvágni, mert ebből egy szelet nem elég. Így önmagában is finom, de ezt lehet még fokozni: egy szelet sütemény egy gombóc fagyival és apróra vágott friss eperrel. Már csak egy csésze kávé hiányzik mellé és tökéletes délutáni uzsonna.
Hozzávalók:
- 5 dkg liszt
- 2.5 dkg keményítő
- 1,5 dkg kakaópor
- 1 kk sütőpor
- 3 tojás
- csipet só
- 2 tasak vaníliás cukor
- 8+2+3 dkg cukor
- 4 lap zselatin (vagy ennek megfelelő mennyiségű porzselatin, az a kis tasakos)
- 30 dkg eper
- 2 EK citromlé
- 1,5 dl tejszín
- 4 EK eperlekvár (lehet több is)
- pár EK mogyorókrém
A lisztet, keményítőt, kakaóport és sütőport átszitálom. A tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 EK hideg vízzel elkezdem felverni, majd pár perc múlva 1 csomag vaníliás cukrot és 8 dkg cukrot beleszórva kemény habbá verem. A sárgákat is hozzáadom, majd a lisztkeveréket is beleszitálom. Egy 30x40-es tepsit sütőpapírral kibélelek. A piskótát beleöntöm és 200 fokon 12 percig sütöm. Még melegen kb. 2 dkg kristálycukorral megszórt konyharuhára borítom, a sütőparírt lehúzom róla, feltekerem és hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a tölteléket.
A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe. (Ha port használok, azt is beáztatom, de csak annyi vízbe, amennyi ellepi, majd mikróban nagyon rövid idő alatt felolvasztom.) 20 dkg epret apróra vágok, a többit a citromlével és 3 dkg cukorral pürésítem. A zselatint kinyomkodom, mikróban felolvasztom, 1 EK eperpéppel elkeverem, majd a többi pürét is beleforgatom. A hűtőbe teszem egy kis időre, míg elkezd kocsonyásodni. A tejszínt felverem 1 csomag vaníliás cukorral, és az eperpürével összeforgatom.
A piskótatekercset kitekerem, a közepére teszek egy sor mogyorókrémet, a többit megkenem eperlekvárral és megszórom a korábban feldarabolt eprekkel. Feltekerem és fogyasztás előtt néhány órára behűtöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése