Enni Cake keresője

2013. május 10., péntek

(Laska)gombás-medvehagymás ragu rizzsel - avagy esetem a laskagombával

Múltkor kinéztem egy receptet a Nők Lapja Konyha áprilisi számában (Tobai Róbertét), laskagomba kellett hozzá. El is határoztam egyik nap, hogy holnap ez lesz az ebéd. Elmentem a piacra, megvettem a húst, a medvehagymát és a laskagombát is megvettem volna, de nem találtam az emeleten azt a bácsit, aki gyönyörű, friss gombákat árul, nála mindig van laska is. Jó, akkor menjünk tovább. Az egész emeletet végigjártam, az összes kistermelő portékáját végignéztem kétszer, sehol semmi. Az egyik hölgytől megtudtam, hogy Feri bácsi sosincs itt hétfőn, ne is várjam. Puff neki! De már annyira beleéltem magam, nem akartam enélkül hazamenni, így lementem a földszintre és ott is végigkérdeztem mindenkit. Sehol semmi. Pedig múlt héten, amikor nem akartam laskagombát venni, legalább három helyen láttam. Nagy búsan belenyugodtam, hogy akkor veszek helyette csiperkét, végül is gomba-gomba. De másnap délelőtt el kellett mennem a postára, és pont a piac mellett vezetett az utam - naná, hogy ismét beugrottam. Nehogy már egy laskagomba kifogjon rajtam. Nem készítek olyan sűrűn ételt belőle, de ha kell, akkor akár a föld alól is előteremtem. Nagy megelégedésemre Feri bácsi a helyén volt, meg is vettem tőle a friss laskát és elégedetten indultam haza. Na azért! Végül is győzött az igazság!

Ezek után viszont arra biztatok mindenkit, hogy ha nem kap laskagombát, akkor is nyugodtan készítse el bármilyen más gombából (így utólag könnyen beszélek...). A csiperkét viszont nem kell sokáig párolni, mert úgy jó, ha nincs szétfőve és egy kicsit ropogós marad.


Hozzávalók:
  • kevés olaj
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 50 dkg sertéscomb vagy csirkemellfilé, kockázva
  • 20 dkg laskagomba
  • kis csokor medvehagyma 
  • 2 dl tejszín
Kevés olajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát, sózom és hozzáadom a húskockákat. Zsírjára pirítom, majd kevés vízzel felöntve majdnem teljesen puhára párolom. A csirkemell gyorsabban megpuhul, a sertéscombnak két-háromszor annyi idő kell, legalább egy óra, közben folyamatosan szoktam öntögetni alá a vizet. Ha majdnem kész, rádobom a csíkozott laskagombát (vagy a nagyobb darabokra szeletelt csiperkét), és pár percig még így párolom. Felöntöm tejszínnel és kicsit besűrítem. Sózom, borsozom, és a legvégén megszórom az apróra vágott medvehagymával, ezután már nem kell főzni. Főtt rizst adok mellé köretnek.


UI:... és igen, KOS a csillagképem.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése