Enni Cake keresője

2013. május 7., kedd

Krumplis gofri fokhagymás tejfölös mártogatóval

Ezt a receptet azoknak ajánlom, akiknek van otthon gofrisütője. Akiknek nincs, azoknak meg azt ajánlom, hogy miharabb szerezzenek be egyet, mert nagyszerű találmány. Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne rajongana a frissen sütött házi gofriért, legyen az édes vagy sós. Ez utóbbit kevesebben szoktak készíteni, ezért először egy ilyet osztok meg veletek, de ígérem, jön majd sok édes recept is.
Egy kis előkészületet igényel (vagyis ne este fél 8-kor kezdjetek hozzá, ha ilyet akartok vacsorázni, mint én legutóbb, mert legkorábban egy, másfél óra múlva lesz belőle valami). Érdemes a krumplit előre megfőzni, lehűteni, utána már gyorsan össze lehet dobni.     /Forrás: Francsics Annamária, Nők Lapja Konyha/



Hozzávalók:
  • 40 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 1 csapott tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 3 tojás
  • 1,5-2 dl tej
  • 15 dkg vaj, olvasztva és kihűtve
  • 1 EK olaj
a mártogatóshoz:
  • 3 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
+ 15 dkg kockázott, pirított bacon (a vega változatnál nyilván ezt el lehet hagyni)
    1 csokor újhagyma, apróra vágva

A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomóval összetöröm és hagyom kihűlni.
Közben összekeverem a lisztet,  a sót, a cukrot, a sütőport. Egy másik tálban pedig a a lazán felvert tojásokat, másfél deci tejet és az olvasztott vajat. Ezt hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz, végül a krumplit is beledolgozom. Ha kicsit sűrűnek találom, öntök még hozzá egy kevés tejet. Itt jön benne a csavar, hogy lehet színezni, mégpedig természetes színezékekkel, vagyis én az egyikbe kb. 2 EK őrölt spenótlevelet tettem, a másik felébe pedig őrölt céklaport. Nem csak hogy szép lesz tőle a színe, hanem plusz ízt is ad neki. Ha valakinek nincs ilyen otthon, akkor se essen kétségbe, a "sima" színű is ugyanolyan hamar el fog fogyni, ezt garantálom.

Szóval ha kész a tészta, beolajozom a gofrisütőt, felforrósítom és kettesével kisütöm a gofrikat. Ha elkészült, a mártogatóst kínálom mellé, vagy a tetejére, és megszórom szalonnával és újhagymával. Nem szoktam túl sok tésztát beletenni egyszerre, hogy minél több süljön ki, így ebből az adagból kb. 10-12 darab lesz. De ha valaki nagyobbakat készít, akkor 8 darabnál ne számítson többre. Ami rögtön elfogy. Én legutóbb őrölt sárgarépával ízesítettem/színesítettem, de mire le tudtam volna fényképezni, már fel is falta a család. Erről ennyit, még jó, hogy kettőt elmentettem magamnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése