Ezt a receptet azoknak ajánlom, akiknek van otthon gofrisütője. Akiknek nincs, azoknak meg azt ajánlom, hogy miharabb szerezzenek be egyet, mert nagyszerű találmány. Szerintem nincs olyan gyerek, aki ne rajongana a frissen sütött házi gofriért, legyen az édes vagy sós. Ez utóbbit kevesebben szoktak készíteni, ezért először egy ilyet osztok meg veletek, de ígérem, jön majd sok édes recept is.
Egy kis előkészületet igényel (vagyis ne este fél 8-kor kezdjetek hozzá, ha ilyet akartok vacsorázni, mint én legutóbb, mert legkorábban egy, másfél óra múlva lesz belőle valami). Érdemes a krumplit előre megfőzni, lehűteni, utána már gyorsan össze lehet dobni. /Forrás: Francsics Annamária, Nők Lapja Konyha/
Hozzávalók:
- 40 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 csapott tk só
- 1 tk cukor
- 1 tk sütőpor
- 3 tojás
- 1,5-2 dl tej
- 15 dkg vaj, olvasztva és kihűtve
- 1 EK olaj
- 3 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
1 csokor újhagyma, apróra vágva
A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm. Krumplinyomóval összetöröm és hagyom kihűlni.
Közben
összekeverem a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport. Egy másik tálban
pedig a a lazán felvert tojásokat, másfél deci tejet és az olvasztott
vajat. Ezt hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz, végül a krumplit is
beledolgozom. Ha kicsit sűrűnek találom, öntök még hozzá egy kevés
tejet. Itt jön benne a csavar, hogy lehet színezni, mégpedig természetes
színezékekkel, vagyis én az egyikbe kb. 2 EK őrölt spenótlevelet
tettem, a másik felébe pedig őrölt céklaport. Nem csak hogy szép lesz
tőle a színe, hanem plusz ízt is ad neki. Ha valakinek nincs ilyen
otthon, akkor se essen kétségbe, a "sima" színű is ugyanolyan hamar el
fog fogyni, ezt garantálom.
Szóval
ha kész a tészta, beolajozom a gofrisütőt, felforrósítom és kettesével
kisütöm a gofrikat. Ha elkészült, a mártogatóst kínálom mellé, vagy a
tetejére, és megszórom szalonnával és újhagymával. Nem szoktam túl sok
tésztát beletenni egyszerre, hogy minél több süljön ki, így ebből az
adagból kb. 10-12 darab lesz. De ha valaki nagyobbakat készít, akkor 8
darabnál ne számítson többre. Ami rögtön elfogy. Én legutóbb őrölt
sárgarépával ízesítettem/színesítettem, de mire le tudtam volna
fényképezni, már fel is falta a család. Erről ennyit, még jó, hogy
kettőt elmentettem magamnak...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése