Lassan már hagyománynak mondható, hogy minden évben az Eurovíziós Dalverseny idejére sütök valamilyen epres édességet - ezt majszolva jobban megy a szurkolás. Idén úgy alakult, hogy Anyukáméknál töltöttük ezt a hétvégét, sőt nagy örömömre a ritkán látott húgomék is ott voltak. Mivel a gyerekek nagy fagyiőrültek, kipróbáltam egy olyan parféreceptet, ami a konyhám falán lóg és mindennap látom. A Good Food magazin naptárjáról van szó, a májusi recept egy epres-fehér csokis marquise. Ezt a francia szót inkább lefordítom magyarra, így jobban hangzik: márkinő desszert. Azokat a desszerteket nevezik így, amik finomak, elegánsak - vagyis illenek egy márki feleségéhez. Általában csokisan készítik: tulajdonképpen csokiparfé vaníliás tejszínhabbal a tetején. De lehet jéghideg gyümölcsös granita (pl. málnából, eperből), vagy olyan édesség, aminek az alapja piskóta: csokikrémmel megtöltve és csokival bevonva. Végül ital is lehet "márkinő": vizezett fehérbor vagy pezsgő, citromkarikákkal a tetején.
Nos, ez az édesség leginkább a piskótás változatra hasonlít, de egyszerűbb annál, mert az alapja babapiskóta, a krémje pedig nem főzött krém, hanem olvasztott fehér csoki tejszínhabbal. Mindössze azt kell kibírni, hogy jó sokáig a mélyhűtőben hagyjuk. Ezért javaslom, hogy előző nap készítsétek el, hogy ha a gyerekek (is) megkívánják, már csak tálalni kelljen.
Hozzávalók:
- annyi babapiskóta, amennyi kitölt egy kenyérsütőforma vagy pástétomforma alját (nekem 12x30 cm-es a formám, és 13 vagy 14 darab pontosan belefér. De nemcsak a sütőformák, hanem a babapiskóták mérete között is sok az eltérés, attól függően, hogy melyik márka, ezért nem tudok pontos darabszámot mondani
- 4 EK frissen facsart narancslé
- 30 dkg fehér csoki, apró darabokra törve
- 2,5 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 2 dl tejszín
- 50 dkg eper
- 1 tk porcukor
A szögletes pástétomformát kibélelem dupla réteg folpackkal, hogy mindkét oldalon lelógjon és a piskótákat keresztben lerakosgatom egy sorban az aljára. 3 EK narancslével meglocsolom.
A fehér csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztom. A tejszínt felverem, és ha kicsit meghűlt a csoki, óvatosan beleforgatom. A krém felét beleöntöm a formába a piskóták tetejére, a megtisztított eperszemekből egy-egy egész darabot a krémbe teszek és lenyomom egészen az aljára. A többi krémet is ráteszem, elsimítom a tetejét és a kimaradt folpack széleket mindkét oldalról visszahajtom. Ezután irány a mélyhűtő, kb. 24 órára.
Közben elkészítem az eperöntetet: a maradék epret a porcukorral és 1 EK narancslével összeturmixolom.
Másnap a parfét a babapiskóták mentén felvágom, és az epres öntettel tálalom.
Tipp: nagyos helyes kis babapiskótákat lehet kapni a Müller drogéria babarészlegén, dínók vannak a csomagolásán. Pont babakézbe való, és desszertekhez is klasszul bevált.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése