Enni Cake keresője

2013. május 4., szombat

Csirkés, kolbászos jambalaya

Ez a hús-kérdés a férfiaknál elég központi téma. A párom például nem érzi teljesnek a fogást, ha a hús valamilyen formában nincs jelen benne. A krémlevesekhez ezért neki külön pirítok bacont, vagy a zöldséges ételbe teszek egy kis kolbászt, hogy átvegye az ízét. De nem nagyon értem különben, mintha a hús hiányától a férfiasságukat is elvesztenék. Biztos ezért van az, hogy ritkán látni étteremben olyan párt, hogy míg a hölgy tányérjában egy fél disznó hever, addig a férfi könnyű salátát rágcsál... 
Én viszont hetekig ellennék csak zöldségen, így különösen örülök, ha olyan recepttel találkozom, ami mindkettőnknek ízlik. Ilyen volt a múlt héten ez a jambalaya - tele hússal, kolbásszal, ugyanakkor zöldség és fűszer is van benne. Nem egy tipikus magyar étel, de a férjem megnyalta utána mind a tíz ujját.

A jambalaya eredetileg a Karib szigetek lakóinak eledele volt, a spanyol kultúra keveredése a helyi ízekkel. Fő alkotórésze a hús a zöldségekkel, amihez húslevest adnak, amiben végül a rizst megfőzik. Hasonló, mint a paella a spanyoloknál. Két fajtája van: a kreol jambalaya, ez paradicsomos, ettől lesz piros színű, a másik a cajun, ez paradicsom nélküli. A recept, amit a Good Food magazinban találtam, a kettőt ötvözi, mert paradicsomos és cajun fűszert tartalmaz. Ezt a fűszerkeveréket (mint minden más fűszert) a Fővám téri Ázsia üzletben szoktam venni. A következő összetevőkből áll: só, fokhagyma, hagyma, kakukkfű, oregano, bors, mustármag, római kömény, chili. Ha valaki nem tud ehhez hozzájutni, helyettesítheti kakukkfű és oregano keverékével.

Ez a mennyiség kb. 3 adagnak felel meg.

A fénykép, amit készítettem, sajnos nem valami jó, sokkal finomabb volt, mint ahogy itt a tányéron kinéz. Nem nézegetni, megkóstolni!


Hozzávalók:
  • 1 EK olaj
  • 30 dkg csirkemellfilé, kockázva
  • 1 hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 8 dkg füstölt kolbász, karikázva
  • 1 piros húsú paprika, felcsíkozva
  • 1 szál szárzeller, felkockázva
  • 1 EK cajun fűszerekeverék
  • 25 dkg rizs
  • 1 konzerv paradicsom (400 g)
  • 350 ml csirkehúsleves
Egy serpenyőben kevés olajon megpárolom a hagymát, és a fokhagymát. Beledobom a füstölt kolbászt és addig pirítom, amíg a zsírja kiolvad. Ezután beleteszem a húskockákat, és kb. 5 percig pirítom a zsírban, majd hozzáadom a csíkozott paprikát és a zellerdarabokat, megszórom a fűszerkeverékkel, és pár percig párolom. Beleöntöm a rizst, majd a paradicsomkonzervet és a húslevest. Felforralom, majd lefedve 20-25 percig főzöm, amíg a rizs megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése