Ez a hús-kérdés a férfiaknál elég központi téma. A párom például nem érzi teljesnek a fogást, ha a hús valamilyen formában nincs jelen benne. A krémlevesekhez ezért neki külön pirítok bacont, vagy a zöldséges ételbe teszek egy kis kolbászt, hogy átvegye az ízét. De nem nagyon értem különben, mintha a hús hiányától a férfiasságukat is elvesztenék. Biztos ezért van az, hogy ritkán látni étteremben olyan párt, hogy míg a hölgy tányérjában egy fél disznó hever, addig a férfi könnyű salátát rágcsál...
Én viszont hetekig ellennék csak zöldségen, így különösen örülök, ha olyan recepttel találkozom, ami mindkettőnknek ízlik. Ilyen volt a múlt héten ez a jambalaya - tele hússal, kolbásszal, ugyanakkor zöldség és fűszer is van benne. Nem egy tipikus magyar étel, de a férjem megnyalta utána mind a tíz ujját.
A jambalaya eredetileg a Karib szigetek lakóinak eledele volt, a spanyol kultúra keveredése a helyi ízekkel. Fő alkotórésze a hús a zöldségekkel, amihez húslevest adnak, amiben végül a rizst megfőzik. Hasonló, mint a paella a spanyoloknál. Két fajtája van: a kreol jambalaya, ez paradicsomos, ettől lesz piros színű, a másik a cajun, ez paradicsom nélküli. A recept, amit a Good Food magazinban találtam, a kettőt ötvözi, mert paradicsomos és cajun fűszert tartalmaz. Ezt a fűszerkeveréket (mint minden más fűszert) a Fővám téri Ázsia üzletben szoktam venni. A következő összetevőkből áll: só, fokhagyma, hagyma, kakukkfű, oregano, bors, mustármag, római kömény, chili. Ha valaki nem tud ehhez hozzájutni, helyettesítheti kakukkfű és oregano keverékével.
Ez a mennyiség kb. 3 adagnak felel meg.
A fénykép, amit készítettem, sajnos nem valami jó, sokkal finomabb volt, mint ahogy itt a tányéron kinéz. Nem nézegetni, megkóstolni!
Hozzávalók:
Ez a mennyiség kb. 3 adagnak felel meg.
A fénykép, amit készítettem, sajnos nem valami jó, sokkal finomabb volt, mint ahogy itt a tányéron kinéz. Nem nézegetni, megkóstolni!
Hozzávalók:
- 1 EK olaj
- 30 dkg csirkemellfilé, kockázva
- 1 hagyma, felaprítva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 8 dkg füstölt kolbász, karikázva
- 1 piros húsú paprika, felcsíkozva
- 1 szál szárzeller, felkockázva
- 1 EK cajun fűszerekeverék
- 25 dkg rizs
- 1 konzerv paradicsom (400 g)
- 350 ml csirkehúsleves
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése