Enni Cake keresője

2014. március 1., szombat

Osztrák házi joghurtos fánk a Mostviertelből

Minden évben megnézem a tévében a Bécsi Operabált. Csodálatos zene, meseszép ruhák, gyönyörű virágok. Jól emlékszem például két évvel ezelőtt az első bálozók csokrára, ami a kedvenc tavaszi virágomból, fréziából készült: fehér, sárga, lila, rózsaszín szálakból álló körcsokor volt. Idén is nagyon szép tavaszi hangulatú virágokat választottak: frissen szedett ibolyából kötött lila csokrot vittek a kezükben a lányok, kár, hogy nem szippanthattam belőle egy nagyot! A Bécsi Állami Operaház báltermének dekorációjául pedig idén a szegfűt választották. Ugyan a szegfű nem tartozik a kedvenc virágaim közé, de a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázó díszes csokrok és a páholyokból lelógó virágköltemények meggyőztek arról, hogy ebből a retro virágból is lehet nagyon trendi összeállításokat készíteni, pláne ha 50.000 szál áll rendelkezésre.

Lassan vége a farsangi időszaknak, és idén még nem ettünk fánkot! Se az iskolai, se az óvodai farsangra nem azt vittünk, már kezdtem hiányolni.

Ez a tavalyi torta, amit az iskolai farsangi bálra sütöttem.
Csütörtök este a burgenlandi híradóban bemutatták, hogyan készül az osztrák fánk, a Krapfen. Ehhez ugyan pontos recept nem volt mellékelve, de találtam a tavalyi Good Food magazinban egy joghurtos fánkreceptet. Nem tudom, mennyire autentikus így joghurttal a tésztájában, de nagyon izgalmasnak hangzott, így ma kipróbáltam. Bevallom őszintén, ez volt az első próbálkozásom, soha nem sütöttem még élesztős fánkot, eddig mindig a férjem csinálta az óvodai és iskolai farsangokra. Nem tudtam, pontosan hány percig kell sütni, a tévében a hölgy 3-3 percig sütötte oldalanként. Nekem a 3 perc sok volt, az első adag kicsit sötétebb lett, utána maximum 2 percig sütöttem mindkét oldalán. A gyerekeknek ízlett, ez a lényeg. Kíváncsian várom, hogy a maradék néhány darab holnap milyen állagú lesz - nyilván a fánk frissen sütve jó, de a joghurt lehet, hogy segíti abban, hogy másnapra is puha maradjon. Én egyelőre a receptben megadott mennyiség felét csináltam meg, így is 19 db fánkom lett. Aki akarja, megduplázhatja a mennyiségeket.


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj, olvasztva
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 12,5 dkg natúr joghurt (pl. Danone Activia)
  • 12,5 dl tej
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
 Az összes hozzávalót beletettem a kenyérsütő gépbe a tészta programra, és másfél óra múlva kiszedtem a megkelt tésztát. De akinek ilyen nincs, vagy kézzel szeretné begyúrni, a következőképpen kell elkezdeni: az élesztőt egy kevés tejjel, 1 EK cukorral és 2 EK liszttel kb. 10 perc alatt fel kell futtatni. Az olvasztott vajhoz hozzá kell adni a joghurtot, belekeverni az egész tojást és a sárgájákat. A maradék cukrot a maradék liszttel, sóval és citromhéjjal kikeverni. Előbb a vajas keverékkel kell összedolgozni, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadva meleg helyen a kétszeresére keleszteni. 

A megkelt tésztát még egyszer átgyúrtam és kb. 5 dekás kerek gombócokat formáztam belőle, amiket kicsit lenyomtam, mint a húsgombócot, és letakarva ismét pihentettem kb. 30 percig. Ezután forró olajban kisütöttem, de előtte megfordítottam őket (az a fele kerüljön felülre, amin eddig pihent), és a hüvelykujjamat belenyomtam a közepébe, hogy kis mélyedés keletkezzen (legyen hely a lekvárnak). Ez a kis mélyedés volt, hogy sütés közben eltűnt, de volt, hogy megmaradt.



Természetesen jófajta házi baraclekvárral az igazi.

A végére egy kis osztrák idill: kilátás a melki apátságból (Mostviertel).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése