Enni Cake keresője

2014. március 12., szerda

Csokis medvetalpak (Madeleine sütemény)

Van egy nagyon aranyos, gyerekeknek szóló szakácskönyv sorozat, amit most kölcsönöztem ki a könyvtárból. Egy mesterszakács, Pierre-Olivier Lenormand írta, és a sorozat címéből (Francia konyha? Gyerekjáték!) kiderül, hogy célja a francia konyha megismertetése a kicsikkel. Mindegyik könyv 5 könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A sorozat a Móra kiadónál jelent meg, kötetei: Burgonya, Paradicsom, Torták és Csokoládé. Ez az utolsó került nemrég a kezembe a könyvtárban és rögtön megtetszett szerethető rajzaival, alapos és nagyon jól illusztrált receptleírásaival. Ráadásul, ha a gyerek kicsit összemaszatolná főzés közben, még le is moshatók a lapjai.

Lottika nagyon megszerette ezt a könyvet, sokat lapozgatta, míg nekiálltunk az első recept elkészítésének. A madeleine sütiket választottuk, mert ez igazi "gyerekkézbe való" süti, olyan, mint egy medvetalp vagy egy cica tappancsa. (Netán egy graffalóé?...)

Eredetéről annyit, hogy ez a tipikus francia édesség egy Commercy nevű lotharingiai kisvárosból származik, és állítólag 1755-ben XV. Lajostól kapta a nevét. Mégpedig azért, mert a királynak annyira ízlett, hogy a sütit sütő fiatal szakácsnőről, Madeleine Paulmier-ről nevezte el. Marcel Proust is megemlékezett erről a sütiről Az eltűnt idő nyomában című művében, a Pet Shop Boys pedig egyszer dalba foglalta.

Visszatérve a szakácskönyvre: a rajzok alapján a kislányom mondta, hogy milyen alapanyagokat és konyhai eszközöket készítsünk elő, és amiben tudott, segített. A végeredmény egy nagyon finom, szaftos, csokidarabos, piskótához hasonló édesség lett. Én rögtön 5 darabot el is fogyasztottam belőle, de a gyerekek is rájártak: a 45 darab süti másnap estére elfogyott.

Annyit változtattam a recepten, hogy az előírt 20 dkg fehér csokit kicsit soknak találtam, és csak 15 dekát tettem bele, ezt is felesben tejcsokival. Szilikonos madeleine formában sütöttem. Nekem olyan van, aminek 9 mélyedése van, ezt ötször kellett megtöltenem, míg megsült az összes tészta.


Hozzávalók:
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,5 dl tej
  • 7,5 dkg fehér csokipasztilla (vagy apróra vágott táblás csoki)
  • 7,5 dkg tejcsokipasztilla (vagy apróra vágott táblás csoki)
A vajat felolvasztom egy kis lábasban, és félreteszem hűlni. A tojásokat és a cukrot egy keverőtálban habosra keverem. Egy másik tálban összekeverem a lisztet a sütőporral. Apránként hozzászórom a cukros tojáshoz. A tejet is kevergetve hozzáöntöm, majd utánaküldöm az olvasztott vajat. Végül a kétféle csokit is beleforgatom. A szilikonos madeleine formákat lekenem olajjal, hogy ne ragadjanak bele a sütik, és kb. 1 tk tésztát teszek mindegyik mélyedésbe (nem kell teljesen megtölteni, mert sülés közben megemelkedik, és ha túl sok benne a tészta, akkor domború lesz a teteje). 180 fokos sütőben 12 percig sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése