Egy újabb citromos recept. Az eredeti tiramisu-hoz valójában nem sok köze van, nem is annyira olasz, hanem inkább angol édesség. El kell készíteni hozzá egy tipikus angol citromkrémet, az ún. lemon curd-öt. Ez nagyszerű alap lehet bármilyen más édességhez, meg lehet vele tölteni linzert, de az angolok például vajas kenyérre is kenik. (Eredeti recept: Sweet Dreams Magazin)
Hozzávalók:a citromkrémhez:
- 150 ml citromlé (2-3 citrom)
- 2 citrom reszelt héja
- 150 g cukor
- 3 tojás + 1 sárgája
- 85 g vaj
- 300 g krémes túró
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 5 EK porcukor
- 400 ml tejszín
- kb. 20 db babapiskóta
- 100 ml limoncello likőr (ennek hiányában 90 ml citromlé+50 g porcukor)
Először a citromkrémet készítem el: kinyomom a citromok levét, és a héjjal, valamint a cukorral együtt egy kislábosba teszem, majd felolvasztom a cukrot. Ezután hozzáteszem az enyhén felvert tojásokat, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítem. A kis kockákra vágott vajat több részletben hozzáadom, és addig kevergetem, amíg a vajdarabok el nem olvadnak benne. Krémes, sűrű citromképet kapok végül. Ezt szorosan lefedem folpack-kal, hogy a fólia teljesen a krém felszínén legyen, ettől nem fog bebőrösödni. Hagyom kihűlni, addig elkészítem a túrókrémet.
A túrót a citromlével -és héjjal simára keverem, a porcukorral édesítem. A tejszínt kemény habbá verem, és összeforgatom a túróval. Előveszek egy kb. 20x30-as formát és kibélelem egy sor babapiskótával. A piskótákat meglocsolom a likőr felével, majd rákenem a túrókrém felét, ezután pedig az időközben lehűlt citromkrém felét is. Erre jön egy újabb réteg babapiskóta, amit a maradék likőrrel meglocsolok, majd rákenem a többi túrót, végül a megmaradt citromkrémet. Csak jól be kell hűteni pár órára ( legjobb, ha egész éjszakára) és már lehet is tálalni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése