Ezt az érdekes receptet sógornőm ajánlotta a figyelmembe még Valentin nap előtt (az eredeti itt található). Nem mertem akkor elkészíteni, mivel a férjem nem szereti a sört (gyerekkorában egyszer belekortyolt egy pohár sörbe, azóta még a szagát sem bírja.) De nagyon érdekesnek találtam, és pár hete el is készítettem a férjem unokaöccsének - nemrég volt a szülinapja.
Ma van Szent Patrik napja, az írek nemzeti ünnepe. Mindenki zöldbe öltözik, zöld ételt eszik, és issza a (nem zöld) Guinness sört. Mondhatnám, hogy tökéletes desszert erre a napra, mert ugyan nem zöld, de az eredeti receptben Guinness sör szerepel, ami az írek nemzeti itala. Én egy kicsit magyarosítottam a receptet: Soproni Fekete Démont használtam hozzá, mert lehet, hogy nem annyira karakteres ízű, mint a Guinness, de én szeretem az édeskés, malátás utóízét, ami nagyon is illik a csoki mellé. A tejszín egyharmadát kókusztejre cseréltem, mert volt egy kevés maradék kókusztejem itthon.
Ma van Szent Patrik napja, az írek nemzeti ünnepe. Mindenki zöldbe öltözik, zöld ételt eszik, és issza a (nem zöld) Guinness sört. Mondhatnám, hogy tökéletes desszert erre a napra, mert ugyan nem zöld, de az eredeti receptben Guinness sör szerepel, ami az írek nemzeti itala. Én egy kicsit magyarosítottam a receptet: Soproni Fekete Démont használtam hozzá, mert lehet, hogy nem annyira karakteres ízű, mint a Guinness, de én szeretem az édeskés, malátás utóízét, ami nagyon is illik a csoki mellé. A tejszín egyharmadát kókusztejre cseréltem, mert volt egy kevés maradék kókusztejem itthon.
A végeredmény? Egy nagyon csokis, minimálisan sörízű desszert, amit a maradék sörből készült sziruppal lehet meglocsolni, és akkor jobban érvényesül a sör íze. Enélkül viszont a sörutálók is simán meg fogják enni, mert a csokiíz dominál.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 üveg (500 ml) barna sör (pl. Soproni Démon)
- 200 ml tejszín
- 100 ml kókusztej (ez elhagyható, de akkor ennyivel több tejszín kell)
- 200 g étcsoki
- 7 tojássárgája
- 50 g cukor
- egy marék dió
- pár darab babapiskóta
- felvert tejszínhab a díszítéshez
Előveszek átlátszó poharakat, és elkezdem rétegezni bele a csokikrémet: először egy kevés krém, erre jön egy sor apróra tördelt babapiskóta, utána megint csokikrém, és a tetejére aprított dió. Hűtőben hagyom megdermedni, és tálalás előtt tejszínhabbal díszítem a tetejüket.
A maradék (200 ml) sörből lehet hozzá készíteni egy redukciót: ehhez egy serpenyőbe öntöm a sört és kb. a felére beforralom. (Nekem így sem lett sokkal sűrűbb, ezért szerintem a megfelelő állag eléréséhez nyugodtan lehet még tovább forralni.) Aki nem annyira szereti a sörös ízt, az a sörszirup helyett gránátalmasziruppal is meglocsolhatja, nagyon finom savanykás utóízű lesz tőle a desszert.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése