Enni Cake keresője

2014. március 17., hétfő

Barna sörös csokikrém

Ezt az érdekes receptet sógornőm ajánlotta a figyelmembe még Valentin nap előtt (az eredeti itt található). Nem mertem akkor elkészíteni, mivel a férjem nem szereti a sört (gyerekkorában egyszer belekortyolt egy pohár sörbe, azóta még a szagát sem bírja.)  De nagyon érdekesnek találtam, és pár hete el is készítettem a férjem unokaöccsének - nemrég volt a szülinapja.

Ma van Szent Patrik napja, az írek nemzeti ünnepe. Mindenki zöldbe öltözik, zöld ételt eszik, és issza a (nem zöld) Guinness sört. Mondhatnám, hogy tökéletes desszert erre a napra, mert ugyan nem zöld, de az eredeti receptben Guinness sör szerepel, ami az írek nemzeti itala. Én egy kicsit magyarosítottam a receptet: Soproni Fekete Démont használtam hozzá, mert lehet, hogy nem annyira karakteres ízű, mint a Guinness, de én szeretem az édeskés, malátás utóízét, ami nagyon is illik a csoki mellé. A tejszín egyharmadát kókusztejre cseréltem, mert volt egy kevés maradék kókusztejem itthon.

A végeredmény? Egy nagyon csokis, minimálisan sörízű desszert, amit a maradék sörből készült sziruppal lehet meglocsolni, és akkor jobban érvényesül a sör íze. Enélkül viszont a sörutálók is simán meg fogják enni, mert a csokiíz dominál.


Hozzávalók:
  • 1 üveg (500 ml) barna sör (pl. Soproni Démon)
  • 200 ml tejszín
  • 100 ml kókusztej (ez elhagyható, de akkor ennyivel több tejszín kell)
  • 200 g étcsoki
  • 7 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • egy marék dió
  • pár darab babapiskóta
  • felvert tejszínhab a díszítéshez
A tejszínt és a kókusztejet 300 ml sörrel összemelegítem, de nem szabad felforralni! Beletördelem a csokit, és addig kevergetem, amíg elolvad. Hagyom kicsit hűlni. Közben a tojássárgákat összekeverem a cukorral, és a sörös tejszínből hozzáöntök egy keveset, jól elverem, majd az egészet visszaöntöm a meleg tejszínes krémhez. Alacsony hőfokon, nehogy a tojás kicsapódjon, folyamatosan kevergetve besűrítem. Lehet, hogy ez egy kicsit tovább tart, mint szeretnénk, de ne csüggedjünk, csak kevergessünk!

Előveszek átlátszó poharakat, és elkezdem rétegezni bele a csokikrémet: először egy kevés krém, erre jön egy sor apróra tördelt babapiskóta, utána megint csokikrém, és a tetejére aprított dió. Hűtőben hagyom megdermedni, és tálalás előtt tejszínhabbal díszítem a tetejüket.

A maradék (200 ml) sörből lehet hozzá készíteni egy redukciót: ehhez egy serpenyőbe öntöm a sört és kb. a felére beforralom. (Nekem így sem lett sokkal sűrűbb, ezért szerintem a megfelelő állag eléréséhez nyugodtan lehet még tovább forralni.) Aki nem annyira szereti a sörös ízt, az a sörszirup helyett gránátalmasziruppal is meglocsolhatja, nagyon finom savanykás utóízű lesz tőle a desszert.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése