Enni Cake keresője

2014. március 14., péntek

Krisztu tejfölös zsömléje (a legfinomabb)

Húgom egy kis nyugat-magyarországi faluban lakik, ahol 18 óra után már nincs nyitva bolt. Nem tudom, hogy ez volt-e a kiinduló ok, amiért elkezdett otthon péksüteményeket sütni, vagy azért, hogy ne a bolti zsömléket egyék, mindenesetre azóta nem múlik el nap, hogy ne maga süsse. Amikor először kóstoltam, el voltam ájulva, hogy ilyet is tud! Azóta én is csak ezt a receptet használom, és már sok ismerősnek továbbadtam. Sajnos nem tudom pontosan, kitől származik az eredeti recept, ha jól tudom, ő is az interneten találta. Nem ördöngösség elkészíteni, akinek van otthon kenyérsütő gépe, csak bele kell dobálni a hozzávalókat a gép tartályába, a nehezét az elvégzi helyettünk. Nem élesztőízű, nem sűrű és tömör, hanem belül puha, kívül ropogós. Kb. 9 db lesz ebből az adagból, pont elég egy öttagú családnak vacsorára, és esetleg még a gyerek(ek)nek is marad a másnapi iskolai tízóraihoz. Ja, és ami még fontos: nyilván frissen sütve a legjobb, de másnap is ugyanolyan finom.



Hozzávalók:
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 tk só
  • 1 EK cukor
  • 1 EK burgonyapehely (vagy maradék krumplipüré)
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 EK tejföl
  • 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 2 dkg friss élesztő
A langyos vizet beleöntöm a kenyérsütőgép tartályába, beleszórom a sót, cukrot, burgonyapelyhet, beleöntöm a vajat és a tejfölt, óvatosan rászórom a lisztet. Végül a liszt közepébe kis mélyedést formázok, és belemorzsolom az élesztőt. Utána már csak be kell állítani a gépet tésztaprogramra, és másfél óra múlva az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítani. Ilyenkor kicsit átgyúrom, kell hozzá még kevés liszt. Kb. 90 dkg szokott lenni a tészta, ezt 9 részre osztom, és egyenként a tenyerem között kilaposítom, majd a végeit behajtva kis gombócokat formázok belőle. Tepsibe teszem, jó távolra egymástól és letakarva még 30 percig kelesztem. (Én be szoktam tenni a sütőbe alsó hőre, a legalacsonyabb, kb. 50 fokra, ettől nagyon szépen megkelnek.) Utána kiveszem, és a sütőt előmelegítem 200 fokra. Közvetlenül sütés előtt lespriccelem vízzel és beteszem sülni pontosan 25 percre. (De előtte még bespriccelek egy kis vizet a sütőbe is.) Rácson hagyom kihűlni.



Tipp: lehet variálni, például 
  • a liszthez teszek még kb. 5 dkg tökmaglisztet (ekkor nem kell bele több liszt a formázásnál)
 

  •  a liszthez adok 2 EK őrölt medvehagymát
  • szórok bele 2 EK lenmagot
  • teszek bele 1-2 EK pestót vagy olajbogyókrémet 
  • teszek bele sült sütőtökpürét, de ekkor kicsivel több liszt kell bele, és ilyenkor egy marék tökmagot is szoktam beleszórni
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése