Húgom egy kis nyugat-magyarországi faluban lakik, ahol 18 óra után már nincs nyitva bolt. Nem tudom, hogy ez volt-e a kiinduló ok, amiért elkezdett otthon péksüteményeket sütni, vagy azért, hogy ne a bolti zsömléket egyék, mindenesetre azóta nem múlik el nap, hogy ne maga süsse. Amikor először kóstoltam, el voltam ájulva, hogy ilyet is tud! Azóta én is csak ezt a receptet használom, és már sok ismerősnek továbbadtam. Sajnos nem tudom pontosan, kitől származik az eredeti recept, ha jól tudom, ő is az interneten találta. Nem ördöngösség elkészíteni, akinek van otthon kenyérsütő gépe, csak bele kell dobálni a hozzávalókat a gép tartályába, a nehezét az elvégzi helyettünk. Nem élesztőízű, nem sűrű és tömör, hanem belül puha, kívül ropogós. Kb. 9 db lesz ebből az adagból, pont elég egy öttagú családnak vacsorára, és esetleg még a gyerek(ek)nek is marad a másnapi iskolai tízóraihoz. Ja, és ami még fontos: nyilván frissen sütve a legjobb, de másnap is ugyanolyan finom.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1 EK cukor
- 1 EK burgonyapehely (vagy maradék krumplipüré)
- 4 dkg olvasztott vaj
- 2 EK tejföl
- 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 2 dkg friss élesztő
Tipp: lehet variálni, például
- a liszthez teszek még kb. 5 dkg tökmaglisztet (ekkor nem kell bele több liszt a formázásnál)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése