Enni Cake keresője

2014. február 19., szerda

Zamatos csokitorta

Ma van a névnapom. Hétköznap lévén most csak szűk körben ünnepeltünk, nem is akartam semmilyen bonyolult tortát sütni. Először kacérkodtam egy olasz citromtortával, mert azt szívesen megkóstoltam volna, de beláttam, hogy célszerűbb valami csokis receptet keresni, mert a gyerekek szerintem nem ették volna meg. Úgyhogy citromtorta lefújva, majd a hétvégére megsütöm, helyette jött egy csokis, aminek a tésztájába tettem két reszelt almát, ettől nagyon puha, szaftos lett. Kicsit kifolyt a krém a tortalapok közül, de ezt ki lehet cserélni valamilyen másik csokis vagy gyümölcsös krémre, ha valakinek van bevált receptje, a tortalapot viszont nagyon ajánlom kipróbálásra. Szerintem több napig is friss, puha marad (mi csak ma vágtuk fel, ezért nem tudok erről nyilatkozni). Bár az alma ízét nem lehet különösebben érezni, mégis nagyon jót tesz neki. (Recept: Stahl Magazin, Csupa csoki különszám)


Hozzávalók:

tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk só
  • 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 15 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás (szobahőmérsékletű)
  • 2 dl tej
  • 25 dkg alma (kb. 2 db)
krém:
  • 3 dl tej
  • 10 dkg étcsoki
  • 2 EK keményítő
  • 2 EK kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
 
A tésztához a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem. Egyenként beledobom a tojásokat. Lassú fokozaton hozzáadom a lisztet és a tejet, felváltva hol az egyikből, hol a másikból teszek bele. Végül hozzáaadom az almákat is, amiket előtte lereszeltem nagy lyukú reszelőn. A felét átkanalazom egy 22 cm átmérőjű kerek tortaformába (eredetileg 24 centis kellett volna, de nekem olyan nincs, és szerintem jó volt ez a méret hozzá) és 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütöm. A maradék tésztából sütök még egy ugyanilyen tortalapot.

Amíg hűlnek a lapok, elkészítem a krémet: a tejet felmelegítem és kevergetve felolvasztom benne a csokit. Közben kimérem a keményítőt és a kakaóport, és összekeverem. Egy kevés meleg csokis tejet hozzáöntve kézi habverővel simára keverem, majd visszaöntöm a lábosba a többi csokis tejhez és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítem. A tetejére folpackot teszek, hogy ne bőrösödjön meg állás közben, és langyosra hűtöm. A vajat a porcukorral gépi habverővel jól kikeverem, majd ugyanígy kikeverem a csokikrémet is. Apránként hozzáadom a cukros vajat. Az így elkészült krém felével megkenem az egyik tortalapot, ráteszem a másikat és a maradék krémmel bevonom a tortát. Érdemes 1 napig hűtőben tárolni felvágás előtt, így finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek és megpuhul a torta.


Egy megjegyzés a recepthez: nagyon nem szeretem a vajas tortákat, de most ettől próbáltam eltekinteni, a vaj egyébként is nem a krém egyik fő alapanyaga, hanem csak egy kis kiegészítője, gondolom azért, hogy jobban megdermedjen. Nekem kicsit folyékony lett a krém, lehet, hogy legközelebb 3 EK keményítőt tennék bele. Vagy egy még jobb ötlet: a két lap közé nem is krémet kennék, hanem valamilyen savanyú lekvárt (pl. feketeribizlit vagy szedret), és csak a második lap tetejére tennék krémet - ebben az esetben elég a fele mennyiség is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése