Beköszöntött az influenzaszezon. Sajnos mi sem maradtunk ki belőle, a családom férfi és gyerektagjai sorra dőlnek ki. Egyedül én tartom a frontot - gondolom, gyakorló anyukáknak ismerős a helyzet, amikor hol az egyik, hol a másik gyerekhez kell szaladni. A férjemet sikerült rendbe tenni a hétvégén egy teakeverékkel - mindenféle légúti panaszra jó hatással van a náthától a köhögésig. És nemcsak hasznos, hanem nagyon finom is!
Kell hozzá a következő gyógynövényekből 5-5 dkg: kamillavirág, hársfavirág, bodzavirág, fehérmályva levele és gyökere, édesgyökér, édeskömény, ökörfarkkóró virág és kakukkfű. Jól záródó üvegben kell tárolni, elkészítése: egy pohár forró vízbe 1 EK teafüvet teszünk, és 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Mézzel, citrommal ízesítjük.
Ebből megivott napi 2 literrel, és hétfő reggelre határozottan munkaképesnek érezte magát.
Utána Lottika következett: belázasodott, folyt az orra és csúnyán köhögött. Az orvos Fluimucilt javasolt, hogy felszakítsa a köhögését, de sajnos egy-egy kortynál nem volt hajlandó többet meginni - és ő olyan, ha azt mondja: nem, akkor az az jelenti: nem, és ha megszakadok, akkor sem sikerül beleerőltetnem még egy kortyot. Gondoltam, valami olyan orvosság kell, ami koncentráltabb, ezáltal kevesebb mennyiség is elég. Mondjuk: a lándzsás útifű szirup (mondanom sem kell, hogy a belőle készült teából sem akart egy kortynál többet meginni...). De akkor már miért ne készíthetném el házilag? Találtam is az interneten egy receptet, ami nagyon jól sikerült, pont olyan sűrű és fekete lett, mint amilyet a patikában lehet kapni, azzal a különbséggel, hogy erről biztosan tudom, mi van benne (tea és méz) és mi nincs (alkohol). Nemcsak köhögésre és torokgyulladásra kiváló, hanem emésztési zavarokra is és csökkenti a gyomorégést.
Egy marék szárított lándzsás útifű teát 3 dl forrásban lévő vízzel leforrázok, és hagyom kihűlni. Leszűröm, lassú tűzön felforralom, majd beleteszek 20 dkg jó minőségű mézet és lassan besűrítem. Nem volt megadva, hogy mennyi ideig kell főzni, én elég sokáig kavargattam, míg el nem kezdett habzani, úgy tűnt, akkor kezd sűrűsödni. Miután kihűlt, akkor lehet látni, hogy elég sűrű-e. Tiszta üvegbe öntöm, lezárom és hűtőben tárolom. Adagolás gyerekeknek: naponta 1-2 teáskanállal.
A következő áldozat Kristóf volt, ő már múlt héten is fájlalta a hasát, de gondoltam, ez csak a szokásos diákszöveg, hogy ne kelljen megírnia a leckét. Aztán kedd este annyira rosszul érezte magát (hányinger, fejfájás), hogy fél nyolckor elküldtem aludni. Én lepődtem meg a legjobban, amikor 10 perc múlva már aludt is. Aki ismer minket, az tudja, ez nálunk alapesetben soha nem fordul elő! Másnap reggel fél nyolcig aludt. Délután kicsit jobban lett, de szerdára 39 fok fölé szökött a láza és egész nap feküdt. Később kiderült, hogy az osztálytársainak a harmada beteg - kinél a hányós- hasmenős, kinél a náthás-köhögős változat jött elő. Nálunk megvolt mindkettő, mert Gréti tegnap délután közölte, hogy nagyon fázik, és fáj egy kicsit a torka. Megmértem, neki is 39 fok! Este még egyszer felment mindkettőnek a láza, ott feküdtek az ágyban egymás mellett nyakig betakarózva! Kicsit megkésve, de arra gondoltam, készítek nekik valami immunerősítőt. Éppen tegnap adták le a tévében Mautner Zsófi egyik forró ital receptjét, egy grapefruitos, fűszeres italt, amit gyorsan ki is próbáltam.
3 rózsaszín grapefruit levét kinyomom, 6 dkg mézzel édesítem, felöntöm 3 dl forró (de nem forrásban lévő) vízzel, reszelek bele kevés friss gyömbért és nyomok bele friss citromlevet.
Ugyanebben az adásban Zsófi említést tett egy korábbi, szintén immunerősítő és vírusölő receptjéről, a mézes-kurkumás pasztáról. Ezt is kipróbáltam.
Kb. 1 dl mézet kézi habverővel elkeverek 2 tk őrölt kurkumával (vigyázat, a kurkuma nagyon fog, ne fakanállal álljunk neki, mert azt megfesti sárgára). Így is lehet fogyasztani (pl. 1-1 teáskanálnyit), de lehet készíteni forró italt is belőle: 1 tk pasztát felöntök 1 dl forró vízzel, és ízesítem kevés frissen reszelt gyömbérrel és citromlével.
Mézes-kurkumás paszta |
És a belőle készült forró ital |
A következő praktika egy régi, jól bevált recept: a mézes fokhagyma. Természetes antibiotikum, nagyon jó az immunerősítő és gyulladásgátló hatása, és nem utolsósorban én az ízét is szeretem. (Néhány napot állva veszít a jellegzetes, csípős szagából.) Egész gerezdeket is lehet az üvegbe tenni, de az gyomorfájást okozhat, így szétnyomva kímélőbb egy kicsit.
Nagyon egyszerű elkészíteni: egy kisebb üvegbe belenyomok néhány hámozott fokhagymagerezdet (én 5 db duci gerezdet választottam), és felöntöm mézzel. Ha valaki úgy érzi, kicsit sok lett a fokhagyma mennyisége, akkor tegye át egy nagyobb üvegbe és öntsön még rá mézet. A hatást lehet fokozni egy kevés reszelt gyömbérrel, vagy külön elkészítünk egy fokhagymás illetve egy gyömbéres-citromos változatot, melyekből felváltva fogyasztunk 1-1 teáskanálnyit.
Még egy utolsó tipp: naponta megeszek egy kockacukorra cseppentve 15 csepp propoliszt. Gyerekeknek is adható, de akkor csak 5 cseppet cseppentsünk a kockacukorra. Ez is nagyon jó immunerősítő, gomba-és vírusölő, fájdalomcsillapító hatású, de külsőleg alkalmazva többek között segíti a sebgyógyulást, és lehet vele ecsetelni a szájban lévő sebeket.
Immár felvértezve a vírusok ellen, várjuk az újabb rohamot! Vagyis inkább már a tavaszt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése