Ezt a desszertet készítettem a páromnak Valentin nap alkalmából. Aznap két tortát sütöttem, és bevallom, örültem neki, hogy nem egy harmadik tortának kell nekiállnom este 10-kor. A végeredmény egy nagyon karamellás, nagyon krémes és nagyon finom tiramisu lett, ami egyáltalán nem émelyítően édes! A karamell íz viszont jól érződik benne. Igazi karamellimádó vagyok, és ez a változat jobban ízlik, mint a hagyományos kávés tiramisu. Nálunk három evésre elfogyott (de a harmadik alkalomra már alig maradt belőle.) (Recept: Stahl Magazin, Csupa csoki különszám)
krém:
- 5 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 50 dkg mascarpone
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (kb. 170 g)
- 3 dkg cukor
- 1 EK méz
- 2 dl tejszín
- 1 EK puha vaj
- 2 EK cukrozatlan kakaópor
- 1 EK cukor
- 1,5 dl meleg víz
- 4 db 47 g-os Mars csoki (én 3 db két Mars csokit tartalmazó csomagot kaptam, ami 3 x 69 g)
- 20 db babapiskóta
- 2 EK cukrozatlan kakaópor
A krémhez a cukrot karamellizálom, majd levéve a tűzről beleöntöm a tejszínt és mérsékelt lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztom benne a megkeményedett karamellt. Langyosra hűtöm, és robotgéppel hozzákeverem a mascarponét. Hideg helyre teszem felhasználásig.
A karamelles csurgatáshoz a sűrített tejet, a cukrot és a mézet közepes lángon kevergetve addig melegítem, amíg halványan megbarnul, azaz karamellizálódik. Hozzáöntöm a tejszínt és a vajat, és kicsit besűrítem. Ezt is félreteszem.
Előkészítem a tepsit vagy jénai tálat, ami elvileg egy 20 x 20 cm-es, kb. 2 literes tál kellett volna, hogy legyen. Nekem pont ilyen nincs, de egy hasonló űrtartalmú, 18 x 24 cm-es téglalap alakú igen, ezt vettem elő. Kiderült, hogy tökéletes méretű, mert pontosan elfér benne 2 sorban 5 db piskóta.
Gyorsan kikeverem a mártogatós hozzávalóit: a kakaóport, a cukrot és a meleg vizet. A babapiskótákat egyenként belemártom, és kirakom vele a tálat. Rákenem a karamelles mascarponekrém felét, és megszórom a kakaóporral.
Csíkozva rácsurgatom a karamelles keverék felét, és ráteszem a vékony szeletekre vágott Mars csoki felét. A második rétegnél ugyanígy kezdem a mártogatott piskótával, erre jön a krém másik fele, de most nem szórom meg kakaóval. Rácsurgatom a karamell másik felét, és a tetejét kirakom a maradék Mars csokival.
Tálalásig behűtöm, lehetőleg egész éjszakára, de minimum néhány órára. Ezalatt a piskóta teljesen megpuhul. Egyetlen negatívuma: a kalóriákat ne számolgassuk evés közben! Gondoljunk arra, hogy nem azért esszük, hogy lefogyjunk tőle, hanem azért, mert örömet okoz! (És függőséget is...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése