Végre nem csokis tortát sütöttem a hétvégén, hanem egy citromosat. Végtére is az én névnapomat ünnepeltük...
Az alapja a vizes piskótám lett annyi különbséggel, hogy a víz helyett citromlevet tettem bele. Ettől nem jött fel olyan magasra, mint szokott (gondolom, hogy a citrom savtartalma miatt), de ettől eltekintve ugyanolyan puha lett és finom citromos utóízű. A krémet a Sweet Dreams Magazinban olvastam, csak annyit változtattam rajta, hogy az előírt 12 lap zselatin helyett csak hatot tettem bele, mert túl soknak találtam. Ezzel sikerült tökéletes állagot elérnem. Ezenkívül egy kicsivel több citromlevet tettem a túrókrémbe, nehogy a tejszín hozzáadása után elveszítse a citromos utóízét. Így sem lett túl savanyú, szerintem pont el lett találva. Az is számít, hogy milyen a túró minősége, lehetőleg krémeset vegyünk hozzá. Nekem nagyon ízlett, máskor is fogok ilyet sütni.
Az alapja a vizes piskótám lett annyi különbséggel, hogy a víz helyett citromlevet tettem bele. Ettől nem jött fel olyan magasra, mint szokott (gondolom, hogy a citrom savtartalma miatt), de ettől eltekintve ugyanolyan puha lett és finom citromos utóízű. A krémet a Sweet Dreams Magazinban olvastam, csak annyit változtattam rajta, hogy az előírt 12 lap zselatin helyett csak hatot tettem bele, mert túl soknak találtam. Ezzel sikerült tökéletes állagot elérnem. Ezenkívül egy kicsivel több citromlevet tettem a túrókrémbe, nehogy a tejszín hozzáadása után elveszítse a citromos utóízét. Így sem lett túl savanyú, szerintem pont el lett találva. Az is számít, hogy milyen a túró minősége, lehetőleg krémeset vegyünk hozzá. Nekem nagyon ízlett, máskor is fogok ilyet sütni.
piskóta:
- 5 nagy tojás
- 25 dkg cukor
- 8 evőkanál frissen facsart citromlé
- 25 dkg liszt
- 5 g sütőpor (kb. 2 csapott teáskanál)
- csipet só
- 60 dkg túró
- 1,5 dl frissen facsart citromlé (kb. 3 citrom leve)
- 20 dkg cukor
- 6 lap zselatin
- 4 dl tejszín
- 1,5 dl Limoncello likőr
- kb. 1 tk keményítő
A piskótához a tojásokat szétválasztom. A sárgákat a cukorral és a citromlével elektromos
habverővel 15 percig verem, amíg világos színű, sűrű masszát nem kapok.
Közben kimérem a lisztet és a sütőport, majd a csipet sóval kemény
habbá verem a tojásfehérjéket. A felvert tojássárgákra szitálom a
lisztet és óvatosan összekeverem. A fehérjéből egy keveset kiveszek,
amivel fellazítom a tésztát, végül a maradékot is nagyon óvatosan
beleforgatom. Kivajazott, sütőpapírral kibélelt tortaformában 180 fokon kb. 35 percig sütöm.
A túrót a citromlével és a cukorral gépi habverővel simára keverem. A zselatinlapokat beáztatom hideg vízbe kb. 5 percre, utána kinyomkodom és mikróban néhány mp alatt felolvasztom. 2 EK túróval összekeverem, majd ezt a keveréket a többi túróhoz adom. A tejszínt felverem és ezt is beleforgatom.
A piskótát három részre vágom. Az első részt megkenem a krém kb. harmadával, ráteszem a második lapot, erre jön a krém újabb harmad része, végül az utolsó lap. A maradék krémmel pedig bevonom a tetejét és az oldalát. Pár órára behűtöm.
A keményítőt 2 EK Limoncello-val simára keverem. A többi likőrt egy kis lábosban felmelegítem és a keményítős keverékkel besűrítem. Lehűtöm, és ezzel a szósszal öntöm le a tortát felvágás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése