Írtam már korábban az egyik nyári témájú könyvemről, melyben egy szakács a Serenity nevű hajón végigvitorlázza a Francia Riviérát. Ebben a regényben találtam a következő receptet. A szószt el lehet készíteni előre, és a tésztát csak frissen ki kell főzni hozzá. (Forrás: David Shalleck, Erol Munuz: Mediterrán nyár)
Hozzávalók:
Marinara-szósz Serenity módra
- 2 EK olívaolaj
- fél fej hagyma, cikkekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma, lapjával összenyomva
- 1-2 db szardellafilé
- 1 EK apróra vágott petrezselyem
- 2 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv, levével együtt pürésítve
- 1/2 tk oregánó
- 1/4 tk chilipehely
- 1 tk só
- 1/2 tk cukor
- 35 dkg tészta (spagetti, penne)
- 1 doboz tonhalkonzerv
- 2 EK olívaolaj
- 1 EK aprított petrezselyem vagy bazsalikom
- reszelt parmezán sajt
A hagymát és a fokhagymát lassú tűzön megfuttatom az olívaolajon. Kb. 5 perc múlva kiszedem a hagymaszeleteket, és beleteszem a szardellafilét. Fakanállal szétnyomkodom, míg teljesen szétolvad. Hozzáadom a petrezselymet, a paradicsompürét, az oregánót, a chilipelyhet, a sót és a cukrot. Kevergetve, lassú tűzön kb. 30-40 percig főzöm.
Közben sós vízben kifőzöm a tésztát. Leszűröm, de a főzőlevéből egy decit félreteszek. A mártáshoz hozzáadom a tonhalat, és összeforgatom a leszűrt tésztával. Ha szükséges, a maradék vízzel hígítom. Tálaláskor meglocsolom az olívaolajjal, megszórom a petrezselyemmel (nekem nem volt itthon) és parmezán sajttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése