Ha Pesti Est újság kerül a kezembe, az az első, hogy a végére lapozok, ugyanis nagyon jó kis recepteket szoktak közzétenni a "polc" rovatban. Itt találtam múlt héten ezt a gyöngyszemet, ami eredetileg egy gesztenyés süti, és bármilyen lekvár felhasználható hozzá. Ősszel inkább az őszi lekvárokat használom, ilyenkor jön elő a csipkebogyó is a polcról. Tavaly sikerült eltennem egy jó nagy adaggal, maradt is belőle pár üveg, szerintem a gesztenyével párosítva nagyon finom. A gesztenyemassza nagyon jót tett a tésztának, egészen puha, szaftos lett tőle, ráadásul jól lehet érezni az ízét a süteményben.
A receptben evőkanálnyi mennyiségek voltak megadva a vajból, cukorból, lisztből, stb. Hogy könnyebb legyen megsütni, én most dekában adom meg őket. Lisztből alig kell bele, mindössze egy evőkanálnyi, ezért ha valaki rizsliszttel helyettesíti, akkor még gluténmentesnek is mondható. Esetleg teljesen elhagyhatja a lisztet. Nem tudom, hogy ettől mennyiben lesz más az állaga, de ha valaki így megsüti, kérem írja meg, hogy hogy sikerült.
Nehezen tudtam eldönteni, hogy mekkora formában süssem, ez sajnos nem volt megadva a receptben. Végül a kisebb tortaforma mellett döntöttem. Eredetileg csak a tetejére kellett volna lekvár, de a 22 cm-es formában kicsit vastagabb lett, könnyen kettévágtam és megkentem jó vastagon sötét szilvalekvárral. Ha valaki 26 cm-es formában süti, akkor elég a tetejére lekvárt tenni, de szerintem sokkal finomabb így.
Ja, és miután a férjem megkóstolta, kérdeztem tőle, hogy vágjak-e neki még egy szeletet. Erre ő : "Őszintén? Ha most idetennéd elém az egész tortát, szerintem mindet meg tudnám enni."
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 5 dkg cukor
- 2 dkg vaj, szobahőmérsékletű
- 1 dkg kakaópor
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 15-20 dkg lekvár
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
- 15-20 dkg lekvár (én nem mértem, csak kentem, de jó vastagon)
- a díszítéshez tejszínhab
A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverem. Mivel kevés benne a cukor, ez nem lesz olyan állagú, mint a piskóta, ne is várjuk, hogy kifehéredik, szinte ugyanolyan marad. Én még tettem hozzá 1 EK vizet, hátha kicsit könnyebb lesz tőle, de igazából nem láttam nagy változást. Belekeverem a kakaóport, beleszitálom a sütőporos lisztet, majd a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát is. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan beleforgatom. Ezután kivajazott kerek sütőformába teszem (vagy 22 cm-es vagy 26 cm-es), és 180 fokon kb. 30 percig sütöm. Kihűtöm. Ha vastagnak találom a tésztát, kettévágom és megkenem lekvárral, ha nincs kedvem, akkor csak a tetejét kenem be vele. A csokit a vajjal felolvasztom és a torta tetejére csorgatom. Hűtőbe teszem, hogy a csoki megdermedjen a tetején. Csak győzzük kivárni...!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése