Az arácsi baracktorta, amit még augusztusban sütöttem, annyira ízlett, hogy még akkor elhatároztam, hogy
kipróbálom ezt a sütit más gyümölcsből is, pl. szilvából. És hogy még finomabb legyen, a piskótát
kettévágtam, és megkentem sötét szilvalekvárral. A képek szerintem magukért beszélnek. Annyira finom, szaftos lett a végeredmény, hogy ez a torta is bekerült a
kedvencek közé. Jövőre ki fogom próbálni a barackos változatot is ugyanígy,
baracklekvárral megtöltve. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ennek a tortának a piskótája már önmagában is annyira finom, hogy magában lehetne enni. (A recept apró változtatásokkal a balatonarácsi Arácsi cukrászdából származik.)
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 13 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 2,5 + 0,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- fél citrom
- néhány EK szilvalekvár
- 40 dkg kockázott szilva
- 2,5 dkg vaníliapuding
- 3 dl tejszín
- kb. 1 kk őrölt fahéj
- kb. 1 EK porcukor
- 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
A tojások sárgáját a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, olajjal és
vízzel alaposan felverem. Nem lesz olyan sűrű, mint amikor a saját
piskótareceptemet csinálom (gondolom az olaj miatt), de azért valamivel
fehérebb és krémesebb lesz egy idő után. Beleszitálom a sütőporral
elkevert lisztet, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatom. A recept
nem adta meg a kerek tortaforma méretét, én a 26 cm átmérőjűben
sütöttem, és ennél nem is javaslok kisebbet. 180 fokon 30 percig sütöm és
teljesen kihűtöm. Utána kettévágom, és megkenem szilvalekvárral, majd visszateszem rá a második lapot.
A krémhez kimagozom és felkockázom a szilvát. Én japán szilvát (azt hiszem, ez ugyanaz, mint a ringló) vettem hozzá, mert ennek megpárolva nagyon szép sötétrózsaszín, már-már meggyhez hasonlító színe lesz, de jó hozzá az apró szilva is. Szirupot készítek 2,5 dl
vízből, 5 dkg cukorból és fél citrom levéből, vagyis egyszer
felforralom, majd a szilvát beletéve újra felforralom. Közben simára
keverem a vaníliás pudingport 0,5 dl vízzel és ezzel besűrítem a szilvás szirupot. Még melegen a piskótára öntöm (én a biztonság
kedvéért köré tettem a tortakarimát).
Nagyon szép színe lesz |
Akár így is fel lehetne tálalni |
Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe
néhány órára. Közvetlenül tálalás előtt felvert tejszínhabot halmozok a
tetejére, amit előtte porcukorral és fahéjjal ízesítettem. Végül megszórom vaníliás cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése