Enni Cake keresője

2013. október 21., hétfő

Arácsi szilvatorta

Erre a süteményre mondják azt, hogy egy tökéletes vasárnapi ebéd tökéletes lezárása.


Az arácsi baracktorta, amit még augusztusban sütöttem, annyira ízlett, hogy még akkor elhatároztam, hogy kipróbálom ezt a sütit más gyümölcsből is, pl. szilvából. És hogy még finomabb legyen, a piskótát kettévágtam, és megkentem sötét szilvalekvárral. A képek szerintem magukért beszélnek. Annyira finom, szaftos lett a végeredmény, hogy ez a torta is bekerült a kedvencek közé. Jövőre ki fogom próbálni a barackos változatot is ugyanígy, baracklekvárral megtöltve. Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy ennek a tortának a piskótája már önmagában is annyira finom, hogy magában lehetne enni. (A recept apró változtatásokkal a balatonarácsi Arácsi cukrászdából származik.)
 

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 13 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • 13 dkg liszt
  • 3 g sütőpor
  • 2,5 + 0,5 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom
  • néhány EK szilvalekvár
  • 40 dkg kockázott szilva
  • 2,5 dkg vaníliapuding
  • 3 dl tejszín
  • kb. 1 kk őrölt fahéj
  • kb. 1 EK porcukor
  • 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor 

A tojások sárgáját a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, olajjal és vízzel alaposan felverem. Nem lesz olyan sűrű, mint amikor a saját piskótareceptemet csinálom (gondolom az olaj miatt), de azért valamivel fehérebb és krémesebb lesz egy idő után. Beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatom. A recept nem adta meg a kerek tortaforma méretét, én a 26 cm átmérőjűben sütöttem, és ennél nem is javaslok kisebbet. 180 fokon 30 percig sütöm és teljesen kihűtöm. Utána kettévágom, és megkenem szilvalekvárral, majd visszateszem rá a második lapot.

A krémhez kimagozom és felkockázom a szilvát. Én japán szilvát (azt hiszem, ez ugyanaz, mint a ringló) vettem hozzá, mert ennek megpárolva nagyon szép sötétrózsaszín, már-már meggyhez hasonlító színe lesz, de jó hozzá az apró szilva is. Szirupot készítek 2,5 dl vízből, 5 dkg cukorból és fél citrom levéből, vagyis egyszer felforralom, majd a szilvát beletéve újra felforralom. Közben simára keverem a vaníliás pudingport 0,5 dl vízzel és ezzel besűrítem a szilvás szirupot. Még melegen a piskótára öntöm (én a biztonság kedvéért köré tettem a tortakarimát). 
Nagyon szép színe lesz
Akár így is fel lehetne tálalni
Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe néhány órára. Közvetlenül tálalás előtt felvert tejszínhabot halmozok a tetejére, amit előtte porcukorral és fahéjjal ízesítettem. Végül megszórom vaníliás cukorral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése