Azoknak, akik szeretik a szilvát, hoztam egy klassz és könnyen elkészíthető receptet. A tésztáját nem kell sütni, csak a kekszet és az olvasztott vajat kell összekeverni. Korábban előfordult már, hogy a hasonlóan elkészített kekszes alapot nehezen tudtam elvágni, mert morzsálódott. Na, ez nem volt ilyen: gyönyörű szeleteket tudtam vágni belőle. Ennek vagy az lehet az oka, hogy sikerült a megfelelő keksz-vaj arányt eltalálni, vagy azért, mert jó minőségű kekszet használtam. A McVitie's cég Digestive kekszét próbáltam ki, ez állítólag a britek kedvenc keksze. Itthon nem nagyon láttam még ilyet, de múlt héten az egyik áruházban éppen ezt a kekszet népszerűsítették, többféle ízesítésűt lehetett kóstolni. Természetesen volt A sima, ami ehhez a sütihez kell, őszintén szólva nekem magában nem ízlett annyira, de ugyanez a keksz (akár ét-, akár tej)csokival bevonva észbontóan finom. De létezik egészségesebb változat is, az almás-mazsolás, illetve narancsos mazsolás, ami nem kerek, hanem hosszúkás alakú, és a két vékony kekszréteg között található a töltelék. Ez a kedvencem, mert nem édes, de mégis nagyon finom és ropogós.
Szóval ebből a kekszből vettem meg a 25 dkg-os dobozzal és kiegészítettem itthon talált vajas keksszel. Érdemes kipróbálni, mert tényleg kiváló lett az állaga. (Eredeti recept: Sweet Dreams Magazin)
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 300 g keksz
- 2 tk fahéj
- 2 tojás
- 75 g cukor
- 300 g tejföl (20%-os zsírtartalmú)
- 40 g vaníliás pudingpor
- 8-10 japán szilva (az a kerek, nagy szemű fajta) vagy 20 normál szilva
- 5 dkg marcipán
A vajat felolvasztom, lehűtöm. A kekszet késes aprítóban porrá őrlöm. A vajjal és a fahéjjal összekeverem, és egy kivajazott, sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű kerek tortaformába nyomkodom. Egy kis időre beteszem a hűtőbe.
A tojásokat, a cukrot, a tejfölt és a pudingport krémesre keverem. A szilvákat megmosom és félbe vagy negyedekbe vágom. A tejfölös krémet a kekszalapra öntöm, egyenletesen beborítom a szilvákkal, végül megszórom az apró kockákra vágott marcipándarabokkal.180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm. (35 perc után nézzük meg, hogy megsült-e.)
Nagyon finom volt. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan feltetted.Még Hannának is ízlett pedig ő nincs oda a sült gyümölcsöké de ezt benyomta:-)) Remélem nekem is jól fog sikerülni a tésztája.
VálaszTörlésKöszi Bea, biztos sikerülni fog, ezt nem is nagyon lehet elrontani! Holnap pedig felteszem annak a gesztenyésnek a receptjét, amit említettem ma a suliban. Az is nagyon finom, majd próbáld ki!
Törlés