Enni Cake keresője

2013. október 25., péntek

Joghurtos panna cotta citrommal és fahéjjal

Nagyon szeretem ezt az olasz desszertet. Végtelenül egyszerű elkészíteni, előző este az ember gyorsan összerakja és másnap csak ki kell venni a hűtőből. Úgy is szokták tálalni, hogy kiborítják a formából és megáll a tányéron, mint egy puding, de nekem az a változat jön be a legjobban, amikor kistálkákba  öntik: kicsit megzselésedik, de nem annyira, hogy megálljon, a tálkából kell kikanalazni. Sokkal krémesebb, selymesebb. Van egy eredeti panna cotta receptem, jó néhány évvel ezelőtt, Riminiben egy kis családi szállodában kóstoltam, ez volt egyik este a desszert. Nekem annyira ízlett, hogy bementem a konyhára és elkértem a receptjét.
Azt is leírom egyszer, de ez most egy másik, kicsit könnyebb változat, amit a nyári Stahl magazinban olvastam és próbáltam ki a Balatonon, ezt még a minimalista berendezésű nyaralóban is el lehetett készíteni. Eredetileg gyömbérrel kellett volna ízesíteni a tejszínt, de én nagyon szeretem a fahéjat, ezért azzal  csináltam, és nem bántam meg. Szezonban lehet málnával, eperrel, áfonyával, szederrel díszíteni, de én a szőlőt választottam, és így igazi őszi desszert vált belőle.


Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 2 dl tejszín
  • 6 db zselatinlap
  • 1 egész fahéj, ennek hiányában kb. 1 tk őrölt fahéj
  • 10 dkg méz
  • csipet só
  • 4 dl joghurt
  • 4 dl tej
A citromot vékonyan meghámozom, a levét kifacsarom. A tejszínt a fahéjjal forráspontig melegítem, majd lehúzva a tűzről beleteszem a citromhéjat és lefedve 10 percig állni hagyom. A zselatint hideg  vízbe áztatom kb. 5 percre. Ezután kiszedem a fahéjat és a citrom héját, kicsit felmelegítem, hogy meleg legyen és hozzáteszem a kinyomkodott zselatint. Kevergetve felolvasztom benne, teszek bele egy csipet sót és a mézet. A joghurtot simára keverem és fokozatosan hozzáadom a tejet. Utána szűrőn keresztül hozzáöntöm a zselatinos tejszínt, kicsit lehűtöm, végül a citrom levét is beleöntöm. Szétosztom 6 pohárban és min. 6 órán át, de legjobb, ha egész éjszakán át a hűtőben dermesztem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése