Nagyon szeretem ezt az olasz desszertet. Végtelenül egyszerű elkészíteni, előző este az ember gyorsan összerakja és másnap csak ki kell venni a hűtőből. Úgy is szokták tálalni, hogy kiborítják a formából és megáll a tányéron,
mint egy puding, de nekem az a változat jön be a legjobban, amikor kistálkákba öntik: kicsit megzselésedik, de nem annyira, hogy
megálljon, a tálkából kell kikanalazni. Sokkal krémesebb, selymesebb. Van egy eredeti panna cotta receptem, jó néhány évvel ezelőtt, Riminiben egy kis családi szállodában kóstoltam, ez volt egyik este a desszert. Nekem annyira ízlett, hogy bementem a konyhára és elkértem a receptjét.
Azt is leírom egyszer, de ez most egy másik, kicsit könnyebb változat, amit a nyári Stahl magazinban olvastam és próbáltam ki a Balatonon, ezt még a minimalista berendezésű nyaralóban is el lehetett készíteni. Eredetileg gyömbérrel kellett volna ízesíteni a tejszínt, de én nagyon szeretem a fahéjat, ezért azzal csináltam, és nem bántam meg. Szezonban lehet málnával, eperrel, áfonyával, szederrel díszíteni, de én a szőlőt választottam, és így igazi őszi desszert vált belőle.
Azt is leírom egyszer, de ez most egy másik, kicsit könnyebb változat, amit a nyári Stahl magazinban olvastam és próbáltam ki a Balatonon, ezt még a minimalista berendezésű nyaralóban is el lehetett készíteni. Eredetileg gyömbérrel kellett volna ízesíteni a tejszínt, de én nagyon szeretem a fahéjat, ezért azzal csináltam, és nem bántam meg. Szezonban lehet málnával, eperrel, áfonyával, szederrel díszíteni, de én a szőlőt választottam, és így igazi őszi desszert vált belőle.
Hozzávalók:
- 1 citrom
- 2 dl tejszín
- 6 db zselatinlap
- 1 egész fahéj, ennek hiányában kb. 1 tk őrölt fahéj
- 10 dkg méz
- csipet só
- 4 dl joghurt
- 4 dl tej
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése