Enni Cake keresője

2013. október 9., szerda

Csokis-málnás meglepetés

Ez a málnás finomság valahogy kimaradt a nyáron elkészítendő receptjeim közül, pedig elterveztem, hogy mindenképpen megsütöm, mert nagyon gusztusosan nézett ki az újságban. Igaz, hogy málna kell hozzá, de csak díszíteni, úgyhogy elegendő ilyenkor, szezonon kívül egy kis doboz gyümölcsöt beszerezni hozzá. Arra gondoltam, hogy elteszem ezt a receptet jövő nyárra, de egy ismerős hölgynek annyira ízlett, hogy elkérte a receptjét, így inkább felteszem ide, hátha más is kedvet kap az elkészítéséhez. Nagyon finom lett, de annyit változtatnék a recepten, hogy legközelebb nagyobb tepsiben sütném, mert nekem túl vastag volt a csokis tésztaréteg és túl kevés a túró. Az újságban mindhárom réteg nagyjából egyforma magasságú, nekem pedig a csokis dupla olyan magas lett, holott pontosan olyan méretű tepsiben sütöttem, amilyen elő volt írva. Férjemet ez a legkevésbé sem zavarta, ennek ellenére elhatároztam, hogy jövő nyáron újra megpróbálom, egy picit változtatva az arányokon.  (Forrás: Sweet Dreams Magazin)


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 200 g étcsoki
  • 200 g puha vaj
  • 150 g porcukor
  • 3 tojás
  • 110 g liszt
  • 1 tk sütőpor
a sajtkrémes töltelékhez:
  • 200 g natúr krémsajt (pl. Philadelphia, de helyettesíthető az üzletek saját márkás krémsajtjaival is, pl. Aldi)
  • 250 g túró (az eredeti recept 200 g-ot ír, de általában 250 g-os kiszerelésben kapható, úgyhogy én nyugodt szívvel beletettem mindet)
  • 75 g porcukor
  • 1/2 tk vaníliakivonat
  • 2 tojás
a málnás tejszínhabhoz:
  • 300 ml tejszín
  • 3 EK málnaszörp
+ a díszítéshez egy kis doboz málna (kb. 125 g)


A csokit vízgőz felett felolvasztom és szobahőmérsékletűre hűtöm. A vajat a porcukorral krémesre keverem, és a tojásokat egyenként beleütöm. A sütőporral elkevert lisztet is beleszórom. Végül a lehűlt csokival összekeverem. A tésztát kivajazott 30x20 cm-es tepsibe öntöm (esetleg 26 cm-es kerek tortaformába). 

Elkészítem a krémsajtos réteget: a krémsajtot a túróval, a porcukorral és a vaníliával robotgépben krémesre keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat is. Óvatosan a csokis tészta tetejére kenem és egyenesre elsimítom. 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütöm. (Eredetileg 35-40 percet ír, de nekem kellett az 50 perc. Érdemes 35 perc után ránézni.) Ha kisült, kiveszem és lehűtöm, lehetőleg egy éjszakán át (ez különösen praktikus az olyan éjjeli baglyoknak, mint én vagyok. Éjjel megsütöm, és reggel folytatom tovább.)

Másnap a tejszínt felverem, (nekem kellett hozzá egy habfixáló is, hát igen, a mai tejszínek...) és a vége felé belecsorgatom a málnaszörpöt, ez édesíti és ízesíti is egyben. Ezt is a süti tetejére halmozom és szépen elsimítom a tetejét. A málnaszemekkel díszítem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése