Ezt a tortát az egyik olasz cukrászda "karamellizált szicíliai füge" nevű fagyija ihlette. Ezt is Csilla néni születésnapjára készítettem, miután sokat gondolkodtam, hogy mi is lenne az az ízvilág, ami leginkább ízlene neki. A csokis gyümölcstortaalapban biztos voltam, mert ez már máskor is bevált, és a kedvenc karamellszószomat kicsit átalakítva elkészítettem a karamellás krémet. Mivel Apukám kertjében roskadozott a fa a sok érett fügétől, eszembe jutott a korábban említett fagyi, és hogy milyen jól harmonizál egymással ez a két íz. Ráadásul Csilla néni nagyon szereti a fügét.
Hozzávalók a tésztalaphoz:
- 16 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor (6 g)
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 6 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve
- 2 tojás
- 2,5 dl tejszín
- csipet só
Az összes hozzávalót egy tálba teszem, és elektromos habverővel simára
keverem. A felvert tejszín miatt kicsit be fog sűrűsödni, ez normális.
Egy 30 cm átmérőjű gyümölcstorta formát kivajazok, beleöntöm a tésztát
és 150 fokon 20 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, kiszedem a formából és
megfordítom.
Karamellás fügés krém:
Először megolvasztok 10 dkg cukrot. (Nem szabad kevergetni!) Kicsit barnítom, hogy aranyszínű legyen, majd ráöntök 4 dl tejszínt, és hagyom, hogy a megkeményedett cukor újra felolvadjon. A szószt kevergetve besűrítem, míg kb. 2 dl lesz belőle. Kihűtöm. Kézi habverővel hozzákeverek 10 dkg mascarponét, majd 2,5 dl felvert tejszínt is. Hogy kicsit keményebb legyen, beáztattam hideg vízbe egy zselatinlapot, mikróban pár mp alatt feloldtam, és ezt is hozzákevertem. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortalapot. Néhány órára a hűtőbe eszem, majd karikára vágott fügével díszítem a tetejét.
További krémek ehhez a tortalaphoz itt találhatók.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése