Enni Cake keresője

2013. augusztus 25., vasárnap

Pissaladiére (szardíniás-olajbogyós lepény)

Ez a dél-franciaországi recept is a már korábban említett francia szakácskönyvemből való. Olyan, mint az olaszoknál a pizza, csak francia módon van elkészítve. Régóta szemeztem vele, csak a családom többi tagja valahogy "be van oltva" az ehhez hasonló ételek ellen: sem a férjem, sem a gyerekek nem szeretik az olajbogyót és a szardellát. Ezek nélkül pedig elég nehéz pissaladiére-t sütni. Na de nemrég sógornőm, Gabi nálunk töltötte a hétvégét. Meg sem kérdeztem, ő szereti-e a dél-francia ízeket: egész egyszerűen ezt készítettem vacsorára. Hála Istennek ő nem olyan finnyás, mint a többiek, így jóízűen belapátoltuk a frissen kisült lepényt. Máskor is meg fogom csinálni, olyan finom lett! Egy jó tanács: a hagymát célszerű kint a szabadban felvágni, mert mire az ember végez a közel 2 kiló hagyma felszeletelésével, bent a konyhában az összes könnye kifolyik!

Egyébként ez a Nizza környékén őshonos étel állítólag onnan kapta a nevét, hogy az eredeti receptben a sütés előtt megkenték a kenyértésztát szegfűszeges szardellapürével, melynek a francia neve "pissalat". Ebből a receptből szerencsére a szegfűszeg kimaradt, szerintem jobb, hogy így történt...
(Recept: Joanne Harris/Fran Warde: A francia konyha )

Mielőtt betoltam volna a sütőbe

Hozzávalók:
  • 6 EK olívaolaj
  • 25 g vaj
  • egy csokor kakukkfű
  • 1,75 kg hagyma, nagyon vékonyra felszeletelve (én félfőre vágtam)
  • só, bors
  • 15 g szárított élesztő (2 zacskó)
  • 120 ml langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 250 g kenyérliszt
  • 1 kis üveg szardella
  • 1 kis üveg magozott fekete olajbogyó
2 EK olívaolaj és a vaj keverékét megolvasztom, fél csokor kakukkfű levelet beledobok, majd a hagymakarikákat is, és lassú tűzön kb. egy órán keresztül megpárolom a hagymát. Nekem volt az másfél óra is, elvileg kicsit karamellizálódnia kellett volna, a színének kicsit sötétedni, ami nálam nem következett be, de úgy döntöttem, hogy ennyi idő biztosan elég volt és eloltottam a lángot alatta. Ilyenkor kell sózni, borsozni és hagyni teljesen kihűlni. 
A tészta hozzávalóit (víz, cukor, só, liszt, élesztő) csak be kell tenni a kenyérsütőgép tartályába tészta programra, és másfél óra után kivenni. Akinek nincs kenyérsütője, az 10 percig gyúrja, és utána letakarva hagyja kelni a kétszeresére 1 órán át.

Utána a tésztát akkorára nyújtom ki, amekkora a tűzhelyem sütőlapja (kb. 40x40 cm). Megkenem olívaolajjal és rászórom a főtt hagymát. A szardellákat hosszában elvágom kettőbe-háromba, és elrendezem őket a hagymák tetején ácsos alakban. A rácsok négyzeteibe 1-1 szem olajbogyót teszek. Megszórom a maradék kakukkfűvel. Meleg helyen ismét hagyom kelni 30 percig. Végül 220 fokon kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Mi salátával ettük, de nem nagyon kell hozzá semmi. Maximum egy pohár jéghideg rosé.


Egy megjegyzés: más recept kevesebb hagymát ír hozzá, nekem is maradt egy kevés belőle. 1 kg mindenképpen kell, talán 1,5 kg az ideális mennyiség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése