Az idén nyáron ez a slágerlevesünk.
A gyerekeim sajnos nem nagyon szeretik a zöldségleveseket, de amióta összeturmixolom krémlevessé, ropogós levesbetéttel az egyik kedvenc ételükké tudtam tenni. Ugyanígy próbálkoztam a gyümölcslevessel, és nagyon bevált. Ez a recept a Stahl Magazin 2013. nyári számából való, és abban különbözik a hagyományos meggylevestől, hogy csillagánizs is van benne, ettől kicsit izgalmasabb ízt kap. Az édesítőszer a cukor helyett méz, így még egészségesebb. Gréti azért kóstolás előtt megkérdezte: "Ez eperből van?" "Nem, meggyből." "Akkor nem kérek." "Ja, de, mégis eper, azért kóstold meg". Megkóstolták, és nagyon ízlett nekik. Azóta hetente főzök ilyet, mindig más gyümölcsből. A meggyszezon már elmúlt, de bármilyen más gyümölcsből is elkészíthető, akár vegyesen is.. Előző este megfőzöm, a tűzhelyen hagyom kihűlni, és másnap turmixolom a joghurttal. Annyira szeretjük, hogy minden héten 1-2 alkalommal elkészítem. Az eredeti meggyes verzió így hangzik.
Hozzávalók:
A gyerekeim sajnos nem nagyon szeretik a zöldségleveseket, de amióta összeturmixolom krémlevessé, ropogós levesbetéttel az egyik kedvenc ételükké tudtam tenni. Ugyanígy próbálkoztam a gyümölcslevessel, és nagyon bevált. Ez a recept a Stahl Magazin 2013. nyári számából való, és abban különbözik a hagyományos meggylevestől, hogy csillagánizs is van benne, ettől kicsit izgalmasabb ízt kap. Az édesítőszer a cukor helyett méz, így még egészségesebb. Gréti azért kóstolás előtt megkérdezte: "Ez eperből van?" "Nem, meggyből." "Akkor nem kérek." "Ja, de, mégis eper, azért kóstold meg". Megkóstolták, és nagyon ízlett nekik. Azóta hetente főzök ilyet, mindig más gyümölcsből. A meggyszezon már elmúlt, de bármilyen más gyümölcsből is elkészíthető, akár vegyesen is.. Előző este megfőzöm, a tűzhelyen hagyom kihűlni, és másnap turmixolom a joghurttal. Annyira szeretjük, hogy minden héten 1-2 alkalommal elkészítem. Az eredeti meggyes verzió így hangzik.
Hozzávalók:
- 1/2 kg magozott meggy
- 1 dl méz (eredetileg másfél dl, de én kevesebb mézet tettem bele)
- 1 egész fahéjrúd
- 2 szem csillagánizs
- 1/4 tk só
- 1/2 narancs reszelt héja
- 3 evőkanál aprított menta
- 5 dl natúr joghurt
A meggyet a mézzel, fűszerekkel, sóval, narancshéjjal egy 3 literes fazékba teszem. Hozzáöntök annyi vizet, ami ellepi (kb. 5 dl), és forralás után 10 percig főzöm. A fazékban hagyom kihűlni, majd kiveszem a fűszereket (a fahéjat lemosva és megszárítva még egyszer fel szoktam használni). Összeturmixolom, beleteszem a mentát és a joghurtot, még egyet turmixolok rajta, és jól behűtve tálalom.
A balatoni nyaralóban nem vagyok berendezkedve mindenféle fűszerrel és mézem sem volt, de kicsit leegyszerűsítve sokat főztem ilyet mostanában. Veszek 1 kg gyümölcsöt (hol sárgabarack, hol őszibarack, hol szilva), meghámozva kb. 80 dkg, ehhez adok 10 dkg cukrot, 1 fahéjat és 1 l vizet, másnap pedig 5 dl joghurtot. Ebből a mennyiségből két napra megvan a levesünk.
Ez a barackos változat |
Ez pedig a szilvás, nekem ez a kedvencem |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése