Enni Cake keresője

2013. augusztus 31., szombat

Országtorta 2013 - Milotai mézes grillázstorta

A hétvégén nekiálltam elkészíteni az elmaradt diótortát. Közben megfőztem az ebédet (paradicsom krémleves, erre később még visszatérek, aztán bepaníroztam és kisütöttem 37 szelet padlizsánt) és azt vettem észre, hogy már délután 4 óra és még mindig a konyhában vagyok. Összegezve: ez a torta a picit időigényesebb kategóriába tartozik (két lap, 4 krém és egy díszítés) de így utólag visszagondolva azért nem volt olyan vészes. A tavalyi szabolcsi almás máktortával szemben, ahol a lapok elkészítése volt nehezebb, itt most az egyik krémmel volt egy kis gondom, nem akart összeállni, de a két másik krém és a karamellbevonat nagyon egyszerű.
Bevallom, annyit egyszerűsítettem rajta, hogy a torta tetejére szánt karamelldíszítést végül nem saját magam készítettem el, hanem megvettem a hasonló kinézetű finom tejcsokilapokat, de mentségemre váljon, közben megérkezett a sógornőm, és már alig vártuk, hogy kész legyek.



A torta összeállítása a kedvenc részem, amikor a sok kis részletből megszületik a a nagy egész. Eredeti recept: itt.

Hozzávalók:

Grillázs felvert:
  • 3 db tojás
  • 50 g cukor 
  • 50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durvára vágott dió)
  • 50 g liszt
  • 70 g pörkölt darált dió
  • 15 g olaj
  • 5 g vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja  
Először elkészítem a grillázst: a diót és a cukrot 165 fokra felmelegítem, egy sütőpapírra kiöntöm kb. 5 mm vastagon, hagyom kihűlni, majd kézzel apróra töröm.
Ezután elkészítem a felvert tésztát: a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra verem, amíg kivilágosodik. Én még tettem bele 2 EK vizet, mert így jobban meg szokott emelkedni. Beleszitálom a lisztet, a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót. Ezután óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét, végül lassan belecsurgatom az olajat is. Elvileg 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot kellene ebből sütni (180 °C –on 8-10 percig), de  én inkább egy 26 cm-es kerek tortaformába tettem, ezt 180 fokon kb. 28 percig sütöttem, majd miután kihűlt, kettévágtam.

  Ropogós pralinékrém:
  • 30 g víz
  • 30 g cukor
  • 7,5 dkg darált dió
  • 25 g fehér csoki
  • 20 g karamellizált ostyatörmelék (pl. Ziegler Holland szirupos ostya)
A vizet és a cukrot gyenge szálpróbáig kell főzni: azaz, ha két ujjunk közé vesszük, és kinyitjuk az ujjunkat, akkor szálat kell húznia. (Nem tudom, hogy ezt szabad kézzel kellene-e végezni, mivel a cukor ilyen magas hőfokon rendkívül forró...) Mindenesetre ilyen kevés víz ilyen kevés cukorral nekem nagyon lassan kezdett karamellizálódni, már alig látszott valami az edény alján, és még mindig átlátszó volt a színe. Végül villával mintát véve egy vékony szál látszott kirajzolódni, így gyorsan levettem a tűzről, és beleszórtam a darált diót. Ezt le kellett volna hűteni 29 fokra, és pépesíteni pl. botmixerrel, majd belekeverni a fehér csokit, amit gondolom, előtte megolvasztunk. Ez a fehér csoki mennyiség ismét olyan kevés, hogy féltem, hogy felolvasztás után a nagy része benne maradna a tálban, ezért inkább a még forró dióhoz kevertem a csokipasztillákat, hogy feloldódjon, ezután pépesítettem. Teljesen kihűtöttem, és beleszórtam az ostyatörmeléket.

Diós krém: 
  • 50 g tej
  • 60 g cukor
  • 50 g tojássárgája (kb. 3 db)
  • 1 db citromhéj 
  • 5 g vaníliás cukor
  • 20 g oldott zselatin
  • 300 g tejszín, felverve
  • 120 pörkölt és finomra őrölt dió
Az oldott zselatinhoz előbb 1 dl vízben 15 g zselatint feloldok, vagyis kevergetve felmelegítem.  Ebből méregetem ki a megfelelő mennyiségeket.
A krémhez a tejet a cukorral és a tojássárgájával, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral folyamatos keverés mellett 72 fokra felmelegítem (kicsit besűrűsödik), majd 27 fokra lehűtöm és beleteszem a diót, a tejszínhabot és végül az oldott zselatint. Kicsit beteszem a hűtőbe zselésedni. 

Mézes krém:
  • 50 g tej
  • 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)
  • 50 g tojássárgája (kb. 3 db)
  • 15 g oldott zselatin
  • 200 g tejszínhab
Hasonlóan készül, mint az előző krém, csak itt a cukor helyett méz van benne, ettől nagyon finom lesz az íze. A tejet a mézzel és a tojássárgájával 72 fokra felmelegítem, lehűtöm, és belekeverem a tejszínhabot, majd a zselatint. Ezt is lehűtöm kicsit.

Karamell-bevonat:
  • 95 g cukor
  • 150 g tej
  • 30 g vaj
  • 6 g keményítő, amit előtte feloldottunk 12 g hideg vízben
  • 10 g oldott zselatin 
A kristálycukrot karamellizálom, ráöntöm a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntöm az elkevert keményítőt, kiforralom és belekeverem az oldott zselatint. 

A torta összeállítása:

Alulra teszem az egyik felvert lapot, és ráterítem a ropogós pralinékrémet. Ezt elvileg előtte sütőpapíron ki kellett volna nyújtani, de nekem ezzel akadt egy kis gondom. Végül tettem bele 2 tk szilvalekvárt és összegyúrtam, ezután a tortára tettem és ott nyújtottam ki, mert leragadt volna a sütőpapírra.

A pralinékrémre rátöltöm a diós krémet, majd ráhelyezem a következő piskótalapot. A mézes krémet is rákenem, majd ha megkötött, ráöntöm a szobahőmérsékletű karamell bevonatot. A diós-roppanós lappal kell az eredetit díszíteni, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozni.



Diós-roppanós lap:
  • 65 g narancslé (frissen csavarva)
  • 65 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 75 g darált dió
  • 30 g liszt
Felforraljuk a narancslevet a vajjal. Forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót, melyeket előzetesen összekevertünk. Fél órát pihentetjük, majd 5-ös simacsöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legalább 8 cm-re. 180 °C-on aranybarnára sütjük. Ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni. A megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése