Enni Cake keresője

2014. június 1., vasárnap

Sárgarépás-újhagymás quinoa fasírt

Mai génmanipulált világunkban egyre többen szeretnének egészségesen táplálkozni, egészséges ételeket enni, olyat például, mint a quinoa. Ezt eszi többek között Angelina Jolie, nemcsak azért, mert divatos, hanem mert ez az egyetlen élelmiszer, amely a legközelebb áll ahhoz, hogy a létfenntartásához szükséges összes tápanyagot önmaga állítsa elő. Dél-Amerikából származik, és igazából nem is gabona: a parajok és a céklák családjába tartozik. Gluténmentes, ami egyre több embernek fontos, kalóriatartalma alacsony (100 grammban 120.) Létezik belőle fehér, vörös és fekete, legismertebb a fehér.

Ez a recept volt az első személyes találkozásom vele, és meglepődtem, hogy milyen finom íze van. A kuszkuszhoz hasonló, semleges ízt vártam, és ehelyett egy kellemesen diós, aromás utóízt kaptam. A legújabb, tavaszi Stahl magazinból való a recept, bátran ajánlom azoknak is, akik -mint én is- még csak ismerkednek ezzel a növénnyel.


Hozzávalók:
  • 10 dkg quinoa
  • 2 csomó új répa (10 darab), kis lyukú reszelőn lereszelve
  • 2 csomó újhagyma (10 darab), felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • kevés friss kakukkfűlevél
  • 1 kis chilipaprika (elhagyható, ha gyerekek is esznek belőle)
  • késhegynyi őrölt koriander
  • 1-2 tojás
  • néhány EK liszt
a tálaláshoz: 4 dl joghurt+1 gerezd zúzott fokhagyma

A quinoát megmosom, majd kb. kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben 10 perc alatt megfőzöm és leszűröm.

Az összes hozzávalót egy tálba teszem és összekeverem. Nekem a répa egy kicsit levet eresztett, ezért előtte alaposan kinyomkodtam. A tojás méretétől függően 1 vagy 2 darabot teszek bele, nekem múltkor kellett a kettő, mert nem akart összeállni. A lisztből is annyit használok, hogy a kezembe vett gombócok ne essenek szét, hanem viszonylag egyben maradjanak, különben nem tudom kisütni.


A masszából diónyi gombócokat gyúrok, amiket ellapítok és kevés forró olajban kisütöm.  Fokhagymás joghurttal, friss salátával kínálom. (Nekem még maradt előző napról egy kevés tzatziki, az is jól illett hozzá.)


 Megjegyzés: Többen is kérdezték, hogy hol kapható quinoa. Én a XI. ker. Fehérvári úti  piacon szoktam vásárolni, az emeleten van egy hely, ahol mindenféle magvakat és aszalt gyümölcsöket lehet beszerezni, sőt mostanában egyre több paleo cucc is van. Van standjuk a budafoki piacon is. Előrecsomagolva pedig a DM-ben láttam 500 g-os változatban.

3 megjegyzés:

  1. Köretként is nagyon szeretem, de ez a recept maga a tökély. :D Köszi ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mirci! (Volt egy cicám, őt is így hívták :))

      Pont a múlt héten készítettem el újra ezt a receptet, és most valahogy nem akart összeállni, az 1 tojás és 1 EK liszt nem volt elég. Javítottam a receptet, 2 tojás kell hozzá, a lisztet pedig ízlés szerint kell adagolni, 4-5 EK-nyit szerintem biztos beletettem. Az ízélmény viszont most is megvolt, nagyon jó kis recept.

      Törlés
    2. Lisztet azt én is bőséggel adagoltam, de ettől függetlenül a recept pompás! :)
      A Mirci pedig őmacskaságom beceneve... Rajtam ragadt. :D Ez van. :D

      Törlés