Enni Cake keresője

2014. június 15., vasárnap

Rainbow Dash torta

Ezt a kis kék pónis tortát egy kedves ismerősöm kislányának 8. szülinapjára sütöttem. Belül trüffel ízesítésű, plusz megkentem az egyik lapot frissen elkészült eperlekvárral. Recept itt.



5 megjegyzés:

  1. Szia Zsuzsi!

    Akkor kezdem elölről, az előbbi elszállt :(
    Nagyon megtetszett ez a pónis torta és gondoltam megpróbálkozom én is vele kislányom szülinapjára. A kérdésem az lenne, hogy :
    1. hol lehet beszerezni ilyen pónis ostyalapot?
    2. kb mennyi marcipánra van szükség a virágok, betűk, szivárványos oldaldíszhez?

    Köszönettel, Zsani

    ui.: nagyon tetszik a blogod, kár h csak most találtam Rád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsani!

      Örülök, hogy tetszenek a receptjeim:)

      Az ostyát én általában nyomtattatni szoktam, már sok fénymásoló helyen van ilyen szolgáltatás. Kiválasztok egy képet vagy fotót, elküldöm nekik e-mailben, és 1-2 nap alatt elkészül az ehető ostyalap. Kérésre eleve kerekre készítik. A baj sajnos az vele, hogy míg régebben 990 Ft-ért is lehetett ilyet beszerezni, egyre viszik fel az árat és ma már 1500-1800 Ft-ot is kell fizetni érte. De ha különleges alkalomra kell, megéri csináltatni, mert nagyon szépen kinyomtatják. Nem tudom, hol laksz, de interneten rá tudsz keresni, hol van a közeletekben ilyen. Én kettőt tudok ajánlani: az egyik a Tátra utcában (XIII. ker.) a Multiprint, a másik Budafok központjában a Promontorprint.

      Ha szerencséd van, találsz készen kinyomtatott ostyát pl. cukrászdában láttam már ilyet, vagy a XI. kerületben a Bartók Béla úton az Édes Ízek nevű kis bolt, ez nemrég nyílt és egyszer érdemes elmenned, mert mindenféle nagyon klassz sütési kellékeket lehet kapni. Szóval a kész ostyák olcsóbbak, 8-900 Ft. Legutóbb Jégvarázsosat is láttam, ezt tettem tegnap a kislányom szülinapi tortájára, az is nagyon aranyos, hamarosan ide is fel fogom tenni.

      A marcipán mennyiségét nem tudom pontosan megmondani, nekem volt még maradék fondantom otthon, azt használtam fel. De szerintem egy olyan 20-30 deka elég kell, hogy legyen. Én vettem a Metróban múltkor 1 kilót, így nagyobb tételben olcsóbb, 2000 Ft körül van. A hűtőben tárolom folpackba csomagolva, semmi baja, ha kell, használok belőle, a többit visszacsomagolom.

      Remélem, tudtam valamit segíteni!

      Jó sütögetést!

      Zsuzsi

      Törlés
    2. Kedves Zsuzsi,

      Köszönöm szépen gyors válaszod, még annyi kérdésem ha lehetne, h te melyik ételfestéket használod, melyiket érdemes, én még nem dolgoztam velük, ezért kérdem, mert látom gyönyörű színben pompázik a torta, de gondolom ebben vannak kevert színek is, igaz? Köszönöm!

      Törlés
    3. Kedves Zsani!

      Én kezdettől fogva az amerikai Wilton festékeket használom. Ez paszta állagú, nem folyik, és ugyan kicsit többe kerül, mint az olcsó folyékony ételfestékek (800-1000 Ft), de nagyon kevés kell belőle, évek óta használom őket és semmi bajuk, emellett nagyon szép színűek. Bevallom, nem szoktam kevergetni őket, megvannak az alap színek, plusz még egy lila, rózsaszín, ezekkel elvagyok. Ennél a tortánál sem kevertem. Ha világos színt szeretnék, alig teszek bele, épp, hogy egy fogpiszkáló végét belemártom egy kicsit, és ha nem elég sötét, apránként teszek még hozzá. Egyszer próbáltam a lilának egy másik árnyalatát, ehhez feketét és lilát kevertem össze, de nem lett szép. Így maradtam az eredeti színeknél, és néha-néha beújítok egy különlegesebb színt, pl. a kékből van búzavirágkék, királykék, ezek mind más árnyalatok. Ha még nem vettél, akkor javaslom pirosból a RED (NO TASTE) árnyalatot, ez egy átlagos piros, és sárgából a GOLDEN YELLOW-t. Ez utóbbit nagyon szeretem. Egyszer próbáltam por alakú festéket is, pirosat és az is nagyon jól befogta, egyszerűen hozzákeverem a port a fondanthoz vagy marcipánhoz. Ez valami ázsiai márkájú termék, a gyártója TRS, a Fővám téri Ázsia boltban vettem. De lehet kapni a Desszertmesternél (II. ker., Pengő u.) vagy a korábban említett Édes Ízekben. Ja, és még valami: ugyan van fekete színem is a Wiltonból, de őszintén szólva az nem lesz teljesen fekete, inkább szürke, ezért feketéhez újabban inkább port használok.

      Néhány mondat magáról a festékhasználatról: nyilván próbálok minél kevesebb festéket használni, a gyerekek miatt, de úgy gondolom, egyszer-egyszer belefér, ha kicsit színesebb a torta. Azért jók ezek a gél állagúak, mert tényleg nem kell belőlük sok, és általában igyekszem pasztellszíneket használni. Ha valaki abszolút természetes színt akar, azt is lehet kapni az Ázsia üzletben, csak annak adott a színe-valami növényből vonják ki és egy barnás-rezes árnyalatú por. De lehet, hogy már több színben is kapható. Nyilván ezek még drágábbak, mint a Wilton. Egyszer gondoltam, hogy a céklaport kipróbálom, mert gyönyörű lenne a színe, csak szerintem túl intenzív ízű. De pl. barnára mindig kakaóporral szoktam festeni. Zöldnek esetleg mehet a matcha tea, bár még nem próbáltam ilyen céllal, a piskótát viszont szép zöldre festi.

      Ha tudok még valamiben segíteni, kérdezz bátran!

      Zsuzsi

      Törlés
    4. Eszembe jutott még a liofilizált (fagyasztva szárított) eper és málna, mint természetes rózsaszín színezék, csak előtte kávédarálóban finom porrá kell őrölni. Nekem nagyon bevált, nem csak a színe lesz szép, hanem az íze is, pont mint az igazi gyümölcsé. Nézd meg a következő bejegyzésemet, bővebben is írtam erről és képeket is találsz: http://ennicake.blogspot.hu/2013/06/tejszines-nugatos-epertorta.html

      Törlés