Enni Cake keresője

2014. június 4., szerda

Rebarbarás sajttorta eperrel

Nagyon szeretem a sajttortát. És a rebarbaráért is rajongok. Ezért is örültem, amikor kedvenc újságomban megláttam ezt a receptet, ahol a kettőt kombinálják. Nagyon jól illik a krémes, kicsit édes sajtkrémtortához a savanykásabb rebarbaraíz. Eperszezon lévén nem hagyhattam ki, hogy ízesítsem egy kis eperrel, szerintem ezzel az apró változtatással még finomabb lett, mind ízben, mind színben. Kétszer sütöttem meg ezt a tortát, először zöldebb színű rebarbarát kaptam a piacon, és az ebből készült krém zöldes lett, halvány rózsaszín árnyalattal. De az újságban egyértelműen rózsaszínnek tűnt, nyilván Németországban lehet kapni élénk piros színű rebarbarát, ami nem csak kívül piros, hanem pucolás után is megtartja a színét. Ezért jutott eszembe az eper, hogy színben kicsit feldobja a tortát. A második sütésnél viszont sokkal pirosabb lett a krém, nem sokkal ütött el az eperpürétől. Ezt nem tudtam lefotózni, mert a tesóméknak küldtem ajándékba, és siettem vele a vonathoz, de igazából mindegy is a színe, ízben ugyanaz mind a kettő. (Recept: Sweet Dreams magazin)


Hozzávalók:  
  • 200 g vajas keksz
  • 60 g + 50 g olvasztott vaj
  • 500 g rebarbara
  • 50 g + 150 g cukor
  • 2 EK keményítő
  • 4 EK grenadin szirup
  • 2 + 2 tojássárgája
  • 50 g folyékony vaj
  • 100 g mascarpone
  • 400 g natúr krémsajt
  • 1 citrom leve és reszelt héja (lehetőség szerint kezeletlen héjú)
  • 2 EK liszt
  • 3 tojás
  • 300 g tejföl
  • esetleg néhány szem eper, pürésítve
A vajas kekszet késes aprítóban ledarálom, majd összekeverem a 60 g olvasztott vajjal. Sütőpapírral kibélelek egy 26 centis kerek tortaformát és belenyomkodom a kekszmorzsát. Hűtőbe teszem egy fél órára.

A rebarbarát kb. 2 centis darabokra vágom. 50 g cukorral alacsony tűzön elkezdem melegíteni, amíg a cukor elolvad, és a rebarbara elkezd levet engedni. Lefedve rövid ideig párolom, és ha megpuhult, botmixerrel pürésítem. 

A keményítőt a grenadin sziruppal összekeverem, és a rebarbarapüréhez adva rövid ideig újra melegítem, hogy jobban besűrűsödjön. Kicsit hűtöm, hogy ne legyen forró, végül a maradék 50 g folyékony vajat és 2 tojássárgáját is beleteszem.

A mascarponét 2 percen keresztül verem a krémsajttal, hogy teljesen homogén legyen. Utána belekeverem a citrom levét és héját, a lisztet, a maradék 150 g cukrot, a maradék 2 tojássárgáját, a 3 egész tojást és a tejfölt. 

Miután ezzel készen vagyok, előveszem a hűtőből a kekszmorzsás tortaformát, és a sajtkrémet a rebarbarapürével és az eperpürével váltakozva, evőkanálnyi mennyiségekben a torta közepére öntöm. A sajtkrémből mehet egyszerre több, kb. 2 evőkanálnyi, de az a lényeg, hogy mindig ugyanoda, középre tegyük, és ennek a tetejére 1-1 evőkanál gyümölcspürét. Szépen lassan koncentrikus körök kezdenek kialakulni a kétféle (jobb esetben háromféle) színből. De össze is lehet kicsit keverni, hogy márványos legyen.


180 fokos sütőben kb. 50 percig kell sütni. Nem írta a recept, de én a sütő aljába tettem egy vízzel teli tepsit, mert valahol azt olvastam, hogy a vízgőz kifejezetten jót tesz a sajttortának, nem repedezik ki sülés közben. Ha megsült, azaz a közepe is szilárd, lekapcsolom a sütőt, és otthagyom benne, amíg kihűl. Általában este sütök, és egy éjszaka alatt pont annyira lehűl, hogy másnap reggel át tudom tenni a hűtőbe. Ugyanis ez a torta hidegen a legfinomabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése