Az elmúlt hetekben nagyon elfáradtam. Ezért amikor a hétvégén felköszöntöttem Anyukámat szülinapja alkalmából, bevallom őszintén, nem volt kedvem órákat a konyhában eltölteni, pláne ebben a melegben. De nem is kívántuk a nagy hőségben a tejszínes, nehezebb tortákat, így esett a választásom erre a könnyű, joghurtos pitére. Egy morzsolt tésztából készült lapot kellett csak sütni hozzá, kinyújtás nélkül, csak belenyomkodtam a formába. A tölteléket sem kellett sütni, nagyon jó kis recept meleg nyárestékre. (Forrás: Sweet Dreams Magazin)
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 160 g vaj
- 500 g eper
- 3 lap zselatin
- 250 g mascarpone
- 500 g natúr joghurt
- 60 g cukor
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- néhány EK eperlekvár
A lisztet, cukrot, sót, tojást és hideg vajat kézzel addig morzsolgatom, amíg tészta nem lesz belőle. Gombóccá formázom, és kb. 30 percre beteszem a hűtőbe.
Közben kivajazok egy kb. 30 cm átmérőjű piteformát. A tésztát belenyomkodom, és a szélén magasabb peremet hagyok neki, hogy a töltelék majd ne folyjon ki. Megszurkálom egy villával. Egy kerek sütőpapírt teszek a tetejére, és megszórom babbal ("vaksütés"). 180 fokon kb. 25 percig sütöm.
Az epret megtisztítom, és felszeletelem. A mascarponét a joghurttal, cukorral és a citromhéjjal simára keverem. A citromlevet egy kis serpenyőben felmelegítem, és az előzőleg néhány percig hideg vízbe áztatott zselatinlapokat feloldom benne. 2 EK mascarponekrémmel kikeverem, majd a maradék mascarponés krémet is hozzáadom.
Az időközben kihűlt tortalapot megkenem eperlekvárral.
A szeletelt eper kb. felét eloszlatom rajta.
Ráhalmozom a mascarponés krémet, és a tetejét a megmaradt eprekkel díszítem.
A szeletelt eper kb. felét eloszlatom rajta.
Ráhalmozom a mascarponés krémet, és a tetejét a megmaradt eprekkel díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése