Enni Cake keresője

2014. június 11., szerda

Citromos-mascarponés epres pite

Az elmúlt hetekben nagyon elfáradtam. Ezért amikor a hétvégén felköszöntöttem Anyukámat szülinapja alkalmából, bevallom őszintén, nem volt kedvem órákat a konyhában eltölteni, pláne ebben a melegben. De nem is kívántuk a nagy hőségben a tejszínes, nehezebb tortákat, így esett a választásom erre a könnyű, joghurtos pitére. Egy morzsolt tésztából készült lapot kellett csak sütni hozzá, kinyújtás nélkül, csak belenyomkodtam a formába. A tölteléket sem kellett sütni, nagyon jó kis recept meleg nyárestékre. (Forrás: Sweet Dreams Magazin)


Hozzávalók:
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 160 g vaj
  • 500 g eper
  • 3 lap zselatin
  • 250 g mascarpone
  • 500 g natúr joghurt
  • 60 g cukor
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • néhány EK eperlekvár
A lisztet, cukrot, sót, tojást és hideg vajat kézzel addig morzsolgatom, amíg tészta nem lesz belőle. Gombóccá formázom, és kb. 30 percre beteszem a hűtőbe. 

Közben kivajazok egy kb. 30 cm átmérőjű piteformát. A tésztát belenyomkodom, és a szélén magasabb peremet hagyok neki, hogy a töltelék majd ne folyjon ki. Megszurkálom egy villával. Egy kerek sütőpapírt teszek a tetejére, és megszórom babbal ("vaksütés"). 180 fokon kb. 25 percig sütöm.

Az epret megtisztítom, és felszeletelem. A mascarponét a joghurttal, cukorral és a citromhéjjal simára keverem. A citromlevet egy kis serpenyőben felmelegítem, és az előzőleg néhány percig hideg vízbe áztatott zselatinlapokat feloldom benne. 2 EK mascarponekrémmel kikeverem, majd a maradék mascarponés krémet is hozzáadom. 

Az időközben kihűlt tortalapot megkenem eperlekvárral.


A szeletelt eper kb. felét eloszlatom rajta.


Ráhalmozom a mascarponés krémet, és a tetejét a megmaradt eprekkel díszítem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése