Kedvenc tavalyi gyümölcstortám. Először barackból készítettem, ahogy az eredeti receptben olvastam, aztán jött a szilva. Az is kimondhatatlanul finom volt. Utána elhatároztam, hogy idén kipróbálom mindenfajta gyümölcsből, ahogy érnek. A kicsit savanykásabb gyümölcsök a legjobbak ehhez a recepthez, de azért eperrel is próbálkoztam, és nagyon finom lett. Gyorsan elkészül és puha, krémes a végeredmény.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 13 dkg cukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 13 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 2,5 + 0,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- fél citrom
- néhány EK eperlekvár
- 40 dkg kockázotteper
- 2,5 dkg vaníliapuding
- 3 dl tejszín
- kb. 1 EK porcukor
- 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
A tojások sárgáját a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, olajjal és
vízzel alaposan felverem. Nem lesz olyan sűrű, mint amikor a saját
piskótareceptemet csinálom (gondolom az olaj miatt), de azért valamivel
fehérebb és krémesebb lesz egy idő után. Beleszitálom a sütőporral
elkevert lisztet, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatom. A recept
nem adta meg a kerek tortaforma méretét, én a 26 cm átmérőjűben
sütöttem, és ennél nem is javaslok kisebbet. 180 fokon 30 percig sütöm és
teljesen kihűtöm. Utána kettévágom, és megkenem eperlekvárral, majd visszateszem rá a második lapot.
A krémhez kimagozom és felkockázom az epret. Szirupot készítek 2,5 dl
vízből, 5 dkg cukorból és fél citrom levéből, vagyis egyszer
felforralom, majd az epret beletéve újra felforralom. Közben simára
keverem a vaníliás pudingport 0,5 dl vízzel és ezzel besűrítem az epres
szirupot. Még melegen a piskótára öntöm (én a biztonság
kedvéért köré tettem a tortakarimát).
Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe
néhány órára. Közvetlenül tálalás előtt felvert tejszínhabot halmozok a
tetejére, amit előtte porcukorral ízesítettem. Végül megszórom vaníliás cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése