Enni Cake keresője

2014. június 8., vasárnap

Arácsi epertorta

Kedvenc tavalyi gyümölcstortám. Először barackból készítettem, ahogy az eredeti receptben olvastam, aztán jött a szilva. Az is kimondhatatlanul finom volt. Utána elhatároztam, hogy idén kipróbálom mindenfajta gyümölcsből, ahogy érnek. A kicsit savanykásabb gyümölcsök a legjobbak ehhez a recepthez, de azért eperrel is próbálkoztam, és nagyon finom lett. Gyorsan elkészül és puha, krémes a végeredmény.


Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 13 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • 13 dkg liszt
  • 3 g sütőpor
  • 2,5 + 0,5 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom
  • néhány EK eperlekvár
  • 40 dkg kockázotteper
  • 2,5 dkg vaníliapuding
  • 3 dl tejszín
  • kb. 1 EK porcukor
  • 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor 
A tojások sárgáját a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, olajjal és vízzel alaposan felverem. Nem lesz olyan sűrű, mint amikor a saját piskótareceptemet csinálom (gondolom az olaj miatt), de azért valamivel fehérebb és krémesebb lesz egy idő után. Beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, végül a habbá vert fehérjét is beleforgatom. A recept nem adta meg a kerek tortaforma méretét, én a 26 cm átmérőjűben sütöttem, és ennél nem is javaslok kisebbet. 180 fokon 30 percig sütöm és teljesen kihűtöm. Utána kettévágom, és megkenem eperlekvárral, majd visszateszem rá a második lapot.
A krémhez kimagozom és felkockázom az epret. Szirupot készítek 2,5 dl vízből, 5 dkg cukorból és fél citrom levéből, vagyis egyszer felforralom, majd az epret beletéve újra felforralom. Közben simára keverem a vaníliás pudingport 0,5 dl vízzel és ezzel besűrítem az epres szirupot. Még melegen a piskótára öntöm (én a biztonság kedvéért köré tettem a tortakarimát). 
Ha kihűlt, beteszem a hűtőbe néhány órára. Közvetlenül tálalás előtt felvert tejszínhabot halmozok a tetejére, amit előtte porcukorral ízesítettem. Végül megszórom vaníliás cukorral.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése